Almanya’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ifade-basın özgürlüğüne yönelik baskılarını hicveden “Erdowie, Erdowo, Erdowahn” klibini yaymlayan kanallardan biri olan ARD’nin muhabiri Volker Schwenck’in Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Alman birinci kanalı ARD’nin Kahire bürosu yöneticisi Volker Schwenck, dün İstanbul’dan giriş yapmak isterken Atatürk Havalimanı’nda alıkonuldu. Suriye sınırında sığınmacılarla görüşmek ve aralarına IŞİD’cilerin karışması ihtimalini araştırmak üzere gelen Schwenck, Atatürk Havalimanı’nın sınırdışı edilenlerin bulunduğu bölümde tutulup akşamüstü uçağa bindirildi. Alman Büyükelçiliği ve Dışişleri de bilgilendirildi.

Kamu düzeni gerekçesi

Schwenck, başına gelenleri dün 06.30’da Twitter’dan duyurdu: “Son durak İstanbul. Türkiye’ye girişim engelleniyor. İsmimle ilgili bir kayıt olduğu söylendi. Gazeteciyim. Bu bir sorun mu?” Mesajında kendisine verilen “kabul edilemez yolcu bilgi formunun” görüntüsünü de paylaştı. Forma göre Alman gazetecinin sınırdışı edilmesi, 6458 sayılıYabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na dayandırılıyor. Griş yasağıyla ilgili 9. madde “kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından sakınca görülen yabancıların girişinin yasaklanabileceğini” belirtiyor.

Böhmermann’ın intikamı

21 bin çalışanı, 6.5 milyar Avro’luk bütçesiyle dünyanın en büyük kamusal yayıncı kuruluşu olan ARD’ye giriş yasağı, Almanya ile Türkiye arasındaki ifade özgürlüğü krizini tırmandırdı. “Erdowahn”, 17 Mart’ta önce yerel NDR, sonra ulusal ARD’de yayımlanmıştı. Alman Büyükelçi’nin Türk Dışişleri’ne çağrılıp uyarılmasına tepki olarak 31 Mart’ta ZDF’de komedyen Jan Böhmermann Erdoğan’a ithafen küfür şiiri okumuştu. “O klip hicivdi. Hakaret benim yaptığımdır, şimdi okuduklarım Alman yasalarına aykırıdır” açıklaması da yapan Böhmermann hakkında Erdoğan’ın baskıları sonucunda Başbakanı Angela Merkel soruşturma yetkisi verdi.

Schwenck’e getirilen giriş yasağı için “Böchermann’ın intikamı mı” başlığını atan Bild gazetesine konuşan ARD’nin İstanbul bürosu yöneticisi Michael Schramm “Bu ülkeden gazeteci olarak haber geçmeyi nasıl becereceğimizi uzun vadeli olarak düşünmemiz gerek” diye yakındı.

Schwenck, yetkililerin kendisine verdiği belgeyi paylaşıp “Türkiye’ye girişim engelleniyor. Gazeteciyim. Bu bir sorun mu” diye tweetledi.

'Vize muafiyeti şartları sulandırılmayacak’

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AB’ye “Vize muafiyeti olmazsa Türkiye sığınmacı taahhütlerine bağlı kalmaz” restine, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker yanıt verdi: “Komisyon’un gelecek aylarda vize muafiyetini tavsiye edebilmesi için, Türkiye 72 kriter içinden geriye kalan tüm koşulları yerine getirmelidir. Kriterler sulandırılmayacaktır.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr