Lice'nin Kayacık Köyü'nde 28 Haziran 2013 günü kalekol yapımına karşı çıkan grubun protesto gösterisi sırasında çıkan olaylarda Medeni Yıldırım'ın vurularak öldü ve 8 kişi yaralandı. Olayla ilgili olduğu gerekçesiyle 23 yaşındaki er Adem Çiftçi hakkında, 'Haksız tahrik altında olası kastla adam öldürme' suçundan 18 yıla kadar hapis istemiyle Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın bir önceki duruşmasında, esas hakkındaki mütalaasını veren savcı, karakolda bulunan askerlerin havaya ateş açtığını, bu sırada grup içinde bulunan Medeni Yıldırım'ın vücuduna isabet eden kurşunla yaralandığını, daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini söyleyerek askerin beraatını istemişti. Bugün kararını açıklayan mahkeme, tutuksuz yargılanan asker Adem Çiftci'nin beraatına karar verdi.

Olayla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan rapor üzerine Kayacık Karakol Komutanı, silah kullanma emri veren Jandarma Özel Harekat Tim komutanı ve karakolda görevli askerler hakkında açılan soruşturmada da, 'Görevi kötüye kullanma' ve 'Taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' iddiaları ile suçlanan iki komutan hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

NE OLMUŞTU?

28 Haziran 2013’te, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık’ta kalekol yapımını protesto eden kitlenin içinde bulunan Medeni Yıldırım, askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmişti. Olayda, eylemde yer alan 8 kişi de yaralanmıştı. Olayla ilgili Lice’de başlatılan soruşturma, daha sonra görevsizlik kararıyla Lice’den Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi ve dosyaya gizlilik kararı konuldu. Olaydan bir yıl sonra, Medeni Yıldırım’ın vurulduğu görüntüler ortaya çıktı. Jandarmanın ateş ettiği kesinleşse de, Yıldırım’ın öldürülmesiyle ilgili kimse suçlanmadı. Olay yerinde keşif ise yaklaşık iki yıl sonra yapıldı. Dava, ancak Eylül 2015’te açılabildi.

Cumhuriyet Savcısı Yunus Ferhat Sorgut, hazırladığı iddianamede Medeni Yıldırım’ın karakola taş atanları izlediğini söyledi. Savcı, şüpheli asker A.Ç.’nin “haksız tahrik altında olası kasıtla ateş ederek Yıldırım’ın ölümüne neden olması” nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun kasten öldürmeyi düzenleyen 81. ve olası kastı içeren 21/2 maddelerinden yargılanmasını istedi.
A.Ç. ise savunmasında olay sırasında nizamiye nöbet kulübesinde kendisinin Bixi marka silahın başında olduğunu, silahın kurma kolunu çektiğini ancak ateş etmediğini belirterek suçlamayı kabul etmedi.

Olayla ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan rapor üzerine Kayacık Karakol Komutanı, silah kullanma emri veren Jandarma Özel Harekat Tim komutanı ve karakolda görevli askerler hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” iddiaları başlatılan soruşturmada da takipsizlik kararı verildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr