Merkez Bankası, dün açıklanan enflasyon verilerini değirlendirdiği "Eylül ayı fiyat gelişmeleri" raporunda, "Eylül ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nde de ifade edildiği üzere, gıda enflasyonundaki yavaşlama sürdü, ancak akaryakıt ürünlerindeki vergi artışı doğrudan ve dolaylı etkileriyle enflasyondaki iyileşmeyi sınırladı. Bu dönemde temel mallara bağlı olarak çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları azalmış, ana eğilimleri bir miktar yavaşladı" denildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları Eylül ayında yüzde 0.18 yükselerek yüzde 0.50 - 0.60 düzeyinde olan beklentilerin hafif altında kaldı. Yıllık enflasyon da yüzde 7.28 olarak hesaplandı. Yurt içi üretici fiyat endeksi de Eylül'de yüzde 0.29 arttı. Tüketici fiyatları yılın ilk dokuz ayında yüzde 4.72, on iki aylık ortalamalara göre de yüzde 7.92 yükseldi.

Çekirdek enflasyon göstergelerinde Eylül ayında bir miktar yavaşlama gözlendiği belirtilen raporda, "Bu gelişmede temel mal ana eğilimindeki belirgin düşüş etkili olmuş, hizmet grubu ana eğilimi ise yükseldi" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Yıllık enflasyon ulaştırma hizmetlerinde yükselmiş, kirada yatay seyretmiş, diğer alt gruplarda ise geriledi. Eylül ayında ulaştırma hizmetleri fiyatları yüzde 2,69 arttı. Özellikle taksi, dolmuş ve otobüs gibi karayolu taşımacılık hizmetleri fiyatlarında akaryakıt ürünlerindeki vergi artışının etkileri izlendi.

"EĞİTİM HİZMETLERİNDE YILLIK ENFLASYONUN YÜZDE 10.37'YE ULAŞMASI DİKKAT ÇEKİCİ"

Bu dönemde eğitim hizmetlerinde yıllık enflasyonun yüzde 10.37’ye ulaşması dikkat çekti. Diğer yandan lokanta-otel grubunda enflasyon, gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve turizm sektöründeki gelişmelere bağlı olarak yavaşlama eğilimini sürdürdü."

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu Eylül ayında 2.03 puan azalarak yüzde 4.16'ya gerilediği de anımsatılan raporda, mevsimsellikten arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatlarının grup yıllık enflasyonu 3.89 puan azalarak yüzde 0.54'e geriledi. Bu yavaşlamada taze meyve fiyatlarındaki gelişmeler öne çıktı. Bunun yanında, taze meyvesebze dışı gıda yıllık enflasyonu yüzde 4.78 ile son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi" denildi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr