Av yasağının sona ermesi ardından ilk iki hafta fırtına nedeniyle verimli geçmeyen Marmara Denizi’nde balık bereketi görüldü. Hamsinin ardından gelen palamut akını balıkçıların hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Hamsi ve palamudun bol görülmesinde av yasağına uyulmasının da etkili olduğu belirtildi.

Bandırma’daki balık bereketinden yararlanan teknelerden biri de 'Kibar Kaptan' adlı balıkçı motoru oldu. Teknenin Bandırma’dan 10 mil uzaklıktaki Fener Adası ile Kocaburgaz Köyü açıklarında attığı ağları kısa sürede 4 bin çift palamutla doldu. Ağları dolduran palamutların denizden çıkarılıp tekneye konulması sırasında balıkçılar, 'Vira vira' sesleri arasında 'bereketli av' cep telefonuyla kaydedildi. Tekne içini dolduran palamutların kasalara konulduktan sonra sabahı beklemeyen 'Kibar Kaptan' teknesi gecele Balıkesir Su Ürünleri Toptancı Balık Hali'ne yanaştı. Buzlanarak kamyonete yüklenen palamutlar sabah piyasaya çıkmadan önce soğuk hava tesislerine konuldu.

Palamutların körfez içinde avlandığını belirten Kocaman Balıkçılık temsilcisi Soner Koçoğlu, şöyle dedi:
"Yaklaşık 800 kasa palamut var; bu da 4 bin çift yapar. Bu yıl Türk halkı çok ucuz fiyata balık yiyecek. Sadece Kocaman Balıkçılığa 1 günde 15 bin çift palamut geldi, 5 bin çift de diğer piyasaya gelince Bandırma balık piyasasına 20 bin çift palamut gelmiş oldu. Devamını bekliyoruz ve sabaha kadar palamut gelecek. Fiyatlar da çok uygun. Bandırma’da satılacak. Bursa, Balıkesir, Eskişehir ve Konya’ya kadar palamut sevkiyatı yapılıyor."

Palamudun bol olması fiyatları da olumlu yönde etkiledi. Hamsi kilosu 3 liraya kadar indi. Palamutlar da büyüklüğüne göre tanesi 10 lira ile 3 tanesi 5 liradan kapışılıyor. Öte yandan özellikle hamsi ve palamudun bol, fiyatların uygun olması balıkçı lokantalarına olumlu yansıdı. Perakende balıkçı halindeki balık lokantaları palamut ve hamsi balığı yemek için balıkçı lokantalarında sıra bekliyor. Izgara balık-ekmek satan Turan Çavdar, şöyle dedi:

"Balık fiyatlarının ucuz olması işlerimizi olumlu yönde etkiledi, çok memnunuz. Bunun devamını bekleriz. Avlanmanın da usulüne kaidesine göre yapılmasını dilerim. Çünkü bunun uzun yıllar gitmesini isterim. İnşallah bunun devamı gelir."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr