MASTOB Başkanı Cengiz Haydar Barut, turizm sektöründeki krizin Manavgat'a etkileri üzerinde değerlendirmede bulundu. Bu yıl turizm için tüm olumsuzlukların üst üste geldiğini belirten Cengiz Haydar Barut şunları söyledi:

"Suriye'deki savaş, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve terör saldırıları turizm sektörüne çok büyük darbe vurdu. Avrupa'da kendimizi tam olarak ifade etmeye bile fırsat kalmadı. Fuarlarda tam konsantre olup ülkemizi, Antalya'yı ve Manavgat'ı tanıtırken, terör saldırıları hem turizmcileri moral ve motivasyon olarak yıktı, hem de ülkemize tatile gelmeyi planlayan yabancıları korkuttu."

'BİR CEBİMİZDEN ALIP DİĞERİNE KOYUYORUZ'

4 ve 5 yıldızlı toplam 157 otelin bulunduğu Manavgat'ta 15 otelin halen kapalı olduğunu, açık olanların ise eksik istihdamla çalıştığını kaydeden Barut şöyle deövam etti:
"Turizm sektöründe yaşanan sorun Manavgat ekonomisini neredeyse felç etme durumuna getiriyordu. Bu sezon Manavgat'ın gelir kaybının en iyimser tahminle 1.5 milyar dolar olacağını düşünüyoruz. Sektör için can suyu anlamında yerli pazar var ama Manavgat'ın kaybı aslında ülkemizin kaybı. Yerli pazarda bir cebimizden alıp diğer cebimize koyuyoruz. Yabancı turistler geldiğinde bu para doğrudan cebimize dışardan giriyor. Antalya genelinde ise turizm sektöründen kaynaklanan gelir kaybının kabaca 4 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz."

'ZİNCİRLEME OLARAK BÜTÜN SEKTÖRLERİ ETKİLİYOR'

Turizm sektöründe yaşanan sorunlardan en fazla etkilenenlerin çalışanlar olduğunu vurgulayan Barut şöyle konuştu:

"Şu anda kalifiye 30 bin turizm işçisi, işsiz durumda. Aynı şekilde başta tarım sektörü olmak üzere, konaklama sektörüyle çalışan yan sektörlerin tamamında satışlar geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 ile yüzde 70 arasında düştü. Turist sayısı az olduğu için oteller ona göre alım yapıyor. Aslında turizm sektöründe yaşanan sıkıntı zincirleme olarak bütün sektörleri etkiliyor ama an fazla da çalışanlar etkileniyor." 

AĞUSTOS VE EYLÜLDE ARTIŞ BEKLENTİSİ

Cengiz Haydar Barut, Ramazan Bayramı tatilinde Manavgat'taki otellerde doluluk oranının yüzde 80'in üzerine çıktığını, şu anda yüzde 55 seviyesinde seyrettiğini belirtti. Rusya ile yaşanan gelişmeler ve charter uçuşlara izin verilmesiyle bu oranın 10 puan artabileceğini kaydeden Barut, ağustos ve eylül aylarında ivmenin bir miktar daha yukarı çıkması beklentisinde olduklarını anlattı. Gelecek yılın plan ve programlarının şimdiden ilan edilmesi gerektiğini belirten Başkan Barut, "Avrupalı turist erken tatil alıyor, tur operatörleri programlarını erkenden yapıyor. Uçaklar için yaptığımız gibi uygulamaların neler olacağını şimdiden açıklarsak, bunun gelecek yıl doluluk oranlarına katkısı oldukça yüksek olacaktır" diye konuştu.

YERLİ TURİSTİ BEĞENMEYENLERE ELEŞTİRİ

Cengiz Haydar Barut, sosyal medyada Türk tatilcileri beğenmeyen, yorum yapan otelciler gördüğünü kaydetti. Bu duruma çok üzüldüğünü belirten Barut, şöyle dedi:
"Bu sıkıntılı süreçte Türk tatilciler bizim için adeta can suyu oldu. Başta çalışanlarımızın ücretleri olmak üzere ödemelerimizin bir kısmını gerçekleştirdi. Bazıları eleştiriyor ama kendilerinin eleştirilecek olan yanlarını hiç görmüyorlar. Normal zamanlarda yüksek sezonda 300- 400 lira olan fiyatları 100 liraya kadar düşürdüler. 100 liralık bir fiyat maliyeti bile karşılamaz. Böyle bir fiyat politikası Her şey dahil sistemde sıkıntı yaşatır. Fiyatlarını normal seviyesinde tutan, ya da en fazla yüzde 10- 15 indiren otellerde sorun yaşanmadı."



Kaynak: Cumhuriyet.com.tr