Güvenlik ve savunmada haziran ayından sonraki yılın en yüksek ikinci harcaması ekim ayında gerçekleşti. Eylülde ilk kez “eksi” çıkan “örtülü ödenek” harcamaları ise yeniden tırmanışa geçti. Temsil ve tanıtma harcamalarında ekim ayında rekor kırıldı.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü ekim ayında bütçeden yapılan harcamaların yer aldığı istatistikleri yayımladı. İstatistiklere göre bütçeden ekimde yapılan harcamalardan bazıları şöyle:

* Güvenlik-savunma fırladı: Bütçeden güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımlarında yıl içindeki ikinci en büyük harcama ekim ayında gerçekleşti. Haziran ayındaki 496.8 milyon liralık harcamanın ardından ekim ayında da bu kapsamda 477.2 milyon liralık harcama yapıldı. Böylece güvenlik ve savunma için 10 ayda yapılan toplam harcama da 2.7 milyar liraya ulaştı.

* “Örtülü” yeniden tırmanışta: Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlığın kullanımında bulunan, nereye harcandığı açıklanmayan, bütçede de “gizli hizmet giderleri” olarak gösterilen “örtülü ödenek” harcamaları iki ay aradan sonra yeniden yükselişe geçti. Eylül ayında ilk kez “ekside” çıkan “örtülü ödenek” harcamaları ekim ayında arttı. Eylülde “eksi 3 milyon 10 bin” olan “örtülü ödenek” harcamaları ekim ayında 119 milyon 716 bin liraya çıktı. Yılın 10 ayında “örtülü ödenekten” yapılan harcamaların toplamı ise 1.2 milyar liraya yükseldi.

* Gözaltı harcamaları: Gözaltına alınanlar için yapılan harcamalar bütçede “güvenlik kuvvetleri nezaretinde bulundurma giderleri” olarak gösteriliyor. Bu kapsamda ekim ayında 1.3 milyon lira harcama yapıldı. Yılın 10 ayında bu kapsamda yapılan harcamaların toplamı ise 5.5 milyon lira olarak gerçekleşti.

* Temsil-tanıtmada rekor: İçerisinde temsil, ağırlama, tören, fuar, organizasyon giderlerinin yer aldığı temsil ve tanıtma harcamaları ekim ayında rekor kırdı. Eylül ayında 12.6 milyon lira olan temsil ve tanıtma giderleri ekim ayında 128.1 milyon liraya fırladı. 10 aylık toplam harcama ise 328.9 milyon lira oldu.

* Vekil harcamaları: Bütçeden milletvekili tedavi ve sağlık malzemesi giderleri için yapılan harcamalar da ekim ayında arttı. Eylül ayında 409 bin lira olan harcama ekimde 1 milyon 32 bin liraya yükseldi.

* Kira giderleri arttı: Devletin kira giderleri ekim ayında arttı. Bütçeden taşıt, lojman, dayanıklı mal ve malzeme, hizmet binası, iş makinası, hava taşıtı gibi kiralamalar için ekim ayında toplam 184.8 milyon lira harcama yapıldı. Sadece taşıt kiralamaları için ekimde yapılan harcama 30.7 milyon lira oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr