Kuzey Kore’nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Kang Chol, Malezya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Malezya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Büyükelçi Kang Chol’un  cuma günü yaptığı basın toplantısında, Malezya  hükümetinin Kuzey Kore aleyhine çalışan dış güçlerle iş birliğinde bulunduğunu  iddia etmesi üzerine bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Kuzey Kore büyükelçisinin iddiaları asılsızdır. Malezya  hükümeti ülkenin onurunu zedeleyecek her türlü suçlamaları ciddiye almaktadır.”  ifadeleri kullanıldı.

Kim Jong-nam’ın Malezya topraklarında uğradığı saldırı sonucu  öldürüldüğünü ve soruşturmanın Malezya hükümetince, Malezya yasalarına uygun bir  şekilde yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, Kuzey Kore Büyükelçiliğinin Kim  Jong-nam’ın ani ölümünden ve otopsiden haberdar edildiği, araştırmanın da şeffaf  bir şekilde sürdürüldüğü ifade edildi. Açıklamada Kim Jong-nam’ın cenazesinin  otopsinin ardından yakınlarına teslim edileceği belirtildi.

Malezya'nın Kuzey Kore'deki büyükelçisini görüşmede bulunmak için geri çağırdığı kaydedildi.

Bu arada Bernama'da yer alan habere göre, Kuzey Kore'nin Kuala Lumpur  Büyükelçiliği, Kim Jong-nam cinayetiyle ilgili olarak Malezya makamlarıyla ortak  araştırma yapılmasını önerdi.

Kuzey Kore Büyükelçisi Kang da Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmenin  ardından düzenlediği basın toplantısında, söz konusu öneriyle ilgili olarak  “Cinayetle ilgili soruşturmada daha iyi sonuç alınabilmesine olanak tanıyacaktır.  Malezya makamlarının önerimizi dikkate alması halinde avukatlarımız vasıtasıyla  Malezya Emniyet Genel Müdürlüğü ile temasa geçebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore Büyükelçiliği yetkililerinin, Malezya polisi tarafından  gözaltına alınan biri Endonezyalı diğeri Vietnamlı iki zanlıyla görüşmek istediği  belirtildi.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un üvey abisi Kim Jong-nam, 13  Şubat’ta Kuala Lumpur'daki uluslararası havalimanında uğradığı saldırının  ardından hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Endonezya, Vietnam, Malezya ve  Kuzey Kore vatandaşı 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Malezya Emniyet Müdürlüğü,  cinayetin planlayıcıları olduğunu ileri sürdüğü 4 kişinin Jakarta-Dubai-  Vladivostok üzerinden Pyongyang’a geçtiklerini ve İnterpol aracılığıyla  arandıkları açıklamıştı.

Kuzey Kore Büyükelçisi Kang, cuma günü düzenlediği basın toplantısında  Malezya  makamlarının otopsi sonuçlarını tanımayacakları söylemiş ve cenazenin  bir an önce kendilerine teslim edilmesi talebinde bulunmuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr