MİT, Emniyet ve savcılığın yürüttüğü ortak çalışma sonucunda “Fethullahçı Terör Örgütü”nün (FETÖ) Emniyet’ten sorumlu “mahrem imam” yapılanması çökertildi. MİT’in ulaştığı “gizli arşiv” üzerinde yapılan çalışma sonucu FETÖ üyesi polislerden sorumlu oldukları belirtilen 4 bin 672 sivil imam deşifre edildi. Bunlardan 1448’inin halen tutuklu olduğu belirtilirken, dışarıda olan 3 bin 224 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 81 ilde yapılan operasyon sonucunda 1113 kişi gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, MİT yaptığı örtülü bir operasyonda FETÖ’nün Emniyet’teki sivil mahrem imamlarının listesinin bulunduğu gizli bir arşive ulaştı. Söz konusu arşiv, Ankara Başsavcılığı’na bildirildi. Savcılığın talimatı üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı İstihbarat, Terör ve KOM Daire Başkanlıkları ortak çalışma başlattı. Gizli arşiv içerisinde yer alan 4 bin 672 mahrem imamdan 1448’nin daha önce FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu olduğu belirlendi. Geriye kalan 3 bin 224 kişi hakkında nöbetçi mahkemeden gözaltı kararı çıkarıldı. Bu kapsamda söz konusu şüphelilerin yakalanması amacıyla Emniyet KOM Dairesi koordinasyonunda şafak vakti 81 ilde 8 bin 500 polisin katılımıyla eşzamanlı operasyon başlatıldı.

1113 gözaltı yapıldı

Türkiye genelinde yüzlerce adrese eşzamanlı yapılan baskınlarda haklarında gözaltı kararı çıkartılan 1113 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonun merkezi Ankara’da ise 158 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin çoğunun örgütün emniyet yapılanmasıyla bağlantılı olması nedeniyle operasyon sadece Emniyet’in üst düzey isimlerine bildirildi. Daire Başkanı, başkan yardımcıları ile müdürlerin dışında birimlere bilgi verilmedi. Operasyona katılan polislerin çoğu sabaha karşı baskınlardan haberdar oldu. Ayrıca mahrem imamlara bilgi sızdırılmasına karşı 2 hafta tüm şüphelilerin pasaportları iptal edildi. Ayrıca tüm şüpheliler hakkında yurtdışı çıkış yasağı konuldu. Şüphelilerin arasında halen Emniyet ve devletin farklı kurumlarında aktif görevde bulunan isimlerin de olduğu öğrenildi. Mahrem imamlar arasında öğretmenler, Emniyet’te sivil memur olarak görev yapanlar, farklı kurumlarda memur olarak çalışanların bulunduğu kaydedildi.

Soylu’dan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, “Adına ‘mahrem imamlar’ dediğimiz yapıyı hem açığa çıkarma hem de çökertme çalışmasının en önemli adımı, bu sabah Adalet Bakanlığı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 81 ilde bir operasyonla gerçekleştirilmiştir” dedi. Soylu’nun açıklamasında operasyonu idari bir kurum olan Adalet Bakanlığı ile ortak yaptıklarını söylemesi dikkat çekti.

40 polise yasadışı dinleme davası

Adana’da yürütülen FETÖ soruşturmaları kapsamında aralarında eski Adana Emniyet Müdürü Mehmet Avcı’nın da bulunduğu 23’ü tutuklu 40 eski polis hakkında 15’er yıl hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede, ihraç edilen polislerin birçoğunun istihbarat birimlerinde çalıştığı ve yasadışı dinlemeler yaparak elde edilen bilgileri FETÖ’ye aktardıkları belirtildi. Gizli tanık ifadelerinin yer aldığı iddianamede, şüphelilerin, büyük bölümünün ByLock kullanıcısı olduğuna dikkat çekildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr