Devletin hesaplarını Meclis adına denetlemekle yükümlü olan Sayıştay’ın kendisi, kurum içi atamada yasa ve yönetmeliğe uymayınca mahkemeden ders gibi karar çıktı. Sayıştay’da görevli iken bir günlüğüne Pursaklar Belediyesi özel kalem müdürü olan ardından da Sayıştay’a yazı işleri müdürü olarak atanan memur, mahkemeden çıkan iptal kararı üzerine bu kez de sınavsız olarak şef kadrosuna atandı. Atamayı hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal eden mahkeme, ders gibi kararında bu atama gerçekleşirse sınava girenlerin açıkta kalacaklarına dikkat çekti.

Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin kararına göre yargı süreci şöyle gelişti: Sayıştay’da veri hazırlama kontrol işletmeni olarak görev yapan Mustafa Tüzün, 23 Haziran 2015 tarihinde istisnai memurluk statüsünde bulunan Pursaklar Belediyesi özel kalem müdürü olarak atandı. Tüzün, 24 Haziran’da göreve başladı. Ancak bir gün sonra 25 Haziran’da Sayıştay’a atanma talebinde bulundu. 2 Temmuz tarihinde de Sayıştay Sosyal ve Eğitim Tesisleri Müdürlüğü’ne yazı işleri müdürü olarak atandı. Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen’in açtığı dava üzerine ise Tüzün’ün atama işlemi iptal edildi.

Aynı kişi bu kez de 1 Ağustos 2016 tarihinde Sayıştay’da 2. dereceli şef kadrosuna atandı. Türk Büro-Sen bir kez daha dava açtı. Davayı görüşen Ankara 7. İdare Mahkemesi, atama işleminin yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararında, Tüzün’ün istisnai memurluk statüsünde bulunan özel kalem müdürlüğü göreviden naklen atama yoluyla Sayıştay’a şef olarak atanmasının, “istisnai memurluklarda görev yapmış olanların, görevde yükselme ve unvan değişikliği kapsamında bulunan kadrolara sınavsız atanması anlamına geldiğine” dikkat çekti. Kararda, yönetmelik ve yasada istisnai memurluk kadrolarında bulunanların sınav koşulu aranmaksızın görev ve unvan değişikliğine tabi kadrolara atanmalarına ilişkin bir düzenleme olmadığına işaret edildi. İstisnai memurluğun naklen atamalarda herhangi bir sınıf için kazanılmış hak oluşturmayacağını vurgulayan mahkeme, naklen atama işleminin açıkça hukuka aykırı olduğunu belirtti. Mahkeme ders gibi kararında bu atamanın yapılması halinde sınava girenlere haksızlık olacağına da işaret ederek, şöyle dedi:

“Öte yandan şef kadrosu için yapılacak sınav sonucunda başarılı olacak kişilerin, anılan kadroya dava konusu işlemle atama yapıldığında bu kadroya atanma imkânları kalmayacağı göz önüne alındığında, telafisi güç ve imkânsız zararların doğabileceği de tabidir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr