İsveç devlet televizyon kanalı SVT'ye konuşan Lübnan Dişişleri Bakanı Gebran Bassil sığınmacıların kabulü konusunda uluslararası toplumun Lübnan’a verdiği destek sözünü yerine getirmediğini, Lübnan’ı hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Gebran Bassil, "500 milyonluk Avrupa’ya geçen yıl 1 milyon sığınmacı geldiğinde kriz doğdu. 4.5 milyonluk Lübnan ise 1.5 milyon Suriyeli sığınmacıyı kabul etti. Bu sorumluluk uluslararası toplumundur. Aldığımız destek söz verilenin çok çok altındadır" dedi.

Nüfusa oranla en fazla Suriyeli sığınmacı kabul eden Lübnan’da bugün her dört kişiden birinin Suriyeli sığınmacı olmasının yanısıra, 300 bin de Filistinli sığınmacı yaşıyor.

Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz ay Türkiye ile yaptığı sığınmacı anlaşmasına da değinen Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil, "Bu anlaşmayı Suriye’nin komşu ülkelerine ‘Sığınmacıların Avrupa’ya gelmesi yerine onları sizin topraklarınızda barındırılalım’ demenin bir başka yolu. Eğer Türkiye gerekli olan bütün çabayı gösterse, eğer Avrupa verdiği sözleri yerine getirse bile bu kalıcı bir çözüm olmayacaktır. Bugün Lübnan’da kilometre kareye 200 sığınmacı düşüyor. Bunu İsveç koşullarına uyarlayın. Bu kriz Avrupa’nın sığınmacıları Suriye’nin yakın çevresindeki ülkelere geri göndererek çözülemez" dedi.

Lübnan, Türkiye ile birlikte sığınmacıların, savaşın sürmesine karşın Suriye içinde "güvenli bölgeler" de barındırılmasını savunuyor. Bu öneri Birleşmiş Milletler, insan hakları örgütleri tarafından eleştirilmiş ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından da kabul görmemişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr