Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Lozan'daki kritik Suriye toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle:

"Siyasi çözüm konusunda hem fikiriz. Farklı görüşler var. İnsani yardınların ulaşması iin çatışmaların durdurulması gerekiyor. Halep'ten El Nusra'dan temizlenmesi gerekir. Bir an önce ateşkesin sağlanması lazım.

Ilımlı muhalefete saldırılara da bir an evvel durdurulması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde insnai yardımlaruın ulaştırılması konusunda görüşmeler devam edecek. Yarın fikirdaş ülkeler Londra'da buluşacak.

Lozan'da Suriye toplantısı sona erdi

Biz üç ana başlık altında somut önerilerimizi paylaştık. Başarısızlık diyemeyiz. Gayriresmi bir toplantı olduğundan şuna şuna karar verdik diyemeyiz. Görüş birliği ettiğimiz konular var. 

El Nusra mı terk etsin yoksa ateşkes sağlansın sonra El Nusra mı gitsin konusunda fikir ayrılıkları var. Uygulanması yönünde tam anlamıyla bir karar alınmadı.

İnsani yardımların ulaştırılması gerekiyor, insani konvoyların vurulmaması garantisi verilmesi gerekiyor. Net bir takvim verirsek umutlandırmış oluruz. Biz toplantıda 15 dakikada bir insani yardım konusunu hatırlattık. Ortak bir konvoy oluşturmak El Nusra'nın da hoşuna gitti."

 
TOPLANTI SONRASI LAVROV'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Lozan'daki Suriye toplantısında çeşitli ilginç teklifleri değerlendirdiklerini ve yakın gelecekte temaslara devam edileceğini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr