Dün akşam İngiltere'nin başkenti Londra'nın iki farklı noktasında meydana gelen terör saldırılarında 6 kişi hayatını kaybetti, 48'den fazla kişi de yaralandı

Borough Market'de barlara girerek insanları bıçaklayan saldırganların Londra Köprüsü üzerinde bir minibüsün yayaların üzerine sürdüğü belirtildi.

Londra Polisi, terör olayı olarak değerlendirdikleri olay sonrasında yaptığı açıklamada dün akşam yerel saat ile 22.08 sıralarında ihbar üzerine Londra Köprüsü'ne hareket ettiklerini bildirdi.

Polis yaptığı açıklamada, Köprü üzerinde saatte 80 kilometre hızla giden bir minibüsün yayaların üzerine sürüldüğü ve Borough Market'de araçtan inirek barlardaki insanları bıçakladığını söyledi.

3 saldırgan etkisiz hale getirildi

Polis üç saldırganın 8 dakika içinde etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Borough Market, Londra'nın merkezinde çok sayıda restoran, bar ve gece klubünün bulunduğu popüler ve turistik bir bölge. Cumartesi akşamı çok sayıda kişinin eğlenmek için tercih ettiği bölgelerden biri.

Metro gazetesine konuşan görgü tanıkları iki veya dört erkeğin minibüsten indiğini söyledi.

Terörizmle mücadele ekipleri London Bridge ve Borough Market'i kordun içine alırken silahlı polislerin dün geceden beri bölgede görev başında olduğunu bildirdi

London Bridge ve Borough tren ve metro seferleri durduruldu.

Sabah erken saatlerde ise Başbakan Theresa May, acil durumlarda toplanan Kobra toplantısına başkanlık edecek.

Diğer yandan saldırıyı Başbakan Theresa May, İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn ve Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan kınadı

May'e seçimleri iptal et baskısı

8 Haziran'da genel seçime gidecek İngiltere'de partiler seçim kampanyası çalışmalarını askıya aldı. Diğer yandan Başbakan May'e Machester saldırısından bu yana seçimleri iptal etme konusunda baskı yapılıyor

Geçtiğimiz 22 Mayıs'ta da Manchester Arena'daki konser sonrasında meydana gelen intihar saldırısında 22 kişi hayatını kaybetmişti

Londra'da 22 Mart tarihinde de Wesminster Köprüsü yakınlarında bir aracın insanların üzerine sürmesi sonucu saldırgan dahil 6 kişi hayatını kaybetmişti

İngiltere, Manchester saldırısının ardından terör seviyesini ''en ciddi'' seviyesine yükseltmiş cadde ve sokaklarda polis güçleriyle birlikte asker de bulundurulmaya başlamıştı.

LONDRA EMNİYETİNDEN AÇIKLAMA

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley saldırıda 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 zanlının da öldürüldüğünü açıkladı.

Açıklamayı yapan Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley, 3 zanlının da öldürüldüğünü söyledi.

Rowley'nin yaptığı açıklamaya göre en az 20 yaralının tedavileri 6 hastanede sürüyor.

Londra Ambulans Hizmetleri ise saldırıdan sonra 48 yaralanının 5 hastaneye kaldırıldığını, hafif yaralılara ise gerekli müdahalelerin olay yerinde yapıldığını açıkladı.

Polis daha önce olayı "terör saldırısı" olarak nitelendirmişti.

Mark Rowley, üç zanlının önce beyaz bir kamyoneti London Bridge'de yayaların üzerine sürdüklerini, daha sonra araçtan inip biri polis bazı kişileri Borough Market'ta bıçakladıklarını söyledi.

Rowley, olayın polise yerel saatle 22:08'de bildirildiğini, 8 dakika içinde zanlıların vurulduğunu belirtti.

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı ayrıca zanlıların kendilerine intihar saldırganı süsü vermek istediklerini ancak daha sonra üzerlerinde patlayıcı olmadığının anlaşıldığını kaydetti.

Kendisine intihar saldırganı süsü veren ve öldürülen zanlılardan biri

Öldürülen zanlıların kimlikleri açıklanmadı.

Saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı.

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley saldırı ile ilgili kapsamlı soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

"BÖLGEYE GİTMEYİN" UYARISI

Londra Ambulans Hizmetlerinden yapılan açıklamada da, "Londra Köprüsü'nde yaşanan olaya müdahale ediliyor. Lütfen bölgeye gitmeyiniz." uyarısı yapıldı.

Londra polisinin sosyal medya hesabından yayınladığı 'Kaç, Saklan, Bildir' başlıklı uyarı mesajında, olay yerinde bulunan kişilerden önce kendi güvenliklerini sağlamaları, ardından konuyu yetkililere bildirmesi talep edildi. Olay yerinin yakınındaki Southwark Caddesi'nde bulunan kişilere 'koşabildikleri kadar hızlı koşmaları' uyarısında bulunuldu.

Londra'da dehşet anları: Olay yerinden ilk görüntüler

LONDRA'DA İKİNCİ SALDIRI: 'BIÇAKLA YARALANAN KİŞİLER VAR'

Reuters'a konuşan bir kaynak, bıçakla yaralanan kişiler gördüğünü aktarırken, bazı görgü tanıkları ise silah sesleri duyduklarını bildirdi.​  İngiltere Başbakanı Theresa May olayla ilgili bilgi aldı.

LONDRA POLİSİ: ÜÇÜNCÜ BİR OLAYA DAHA MÜDAHALE EDİLDİ

Emniyet yetkilileri, Londra Köprüsü yakınlarındaki Vauxhall bölgesinde üçüncü bir olayın daha yaşandığını, olaya polis ekiplerinin müdahale ettiğini duyurdu.Polis, "Vauxhall'daki bıçaklama olayı, London Bridge ve Borough Market'teki terör saldırılarıyla bağlantılı değil" açıklamasını yaptı.

İNGİLTERE BAŞBAKANI MAY'DEN İLK AÇIKLAMA 

Başbakan Theresa May'in olaylara ilişkin olarak sürekli bilgilendirildiği ifade edildi.  May, bugün acil güvenlik toplantısı yapacak. Öte yandan kısa bir açıklama yapan May, "Bu olayların terör saldırısı olma potansiyeli var" ifadelerini kullandı.

LONDRA'DA MEKANLAR TAHLİYE EDİLDİ

Yeni bir saldırı olması ihtimaline karşı polis Londra'daki mekanları tahliye etti.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr