Öğrenciler, kendilerini akademik açıdan başarısız algıladıkları için mutsuz oldukları gerekçesiyle ve keyfi olarak devamsızlık yapıyor. Bazı öğrenciler de akran baskısı, zorbalık, şiddet gibi nedenlerle okula gitmek istemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2015-2016 eğitim öğretim yılında resmi örgün liselerde görevli 277 bin 188 öğretmenin katılımıyla “öğrenci devamsızlığı“, “akademik başarı”, “temel liselere geçiş”, “teknolojinin amacına uygun kullanımı”, “öğrenci disiplin durumu”nun araştırıldığı “Ortaöğretim İzleme ve Değerlendirme Raporu 2016” yayımlandı.

Okula gitmiyorlar...

Araştırma raporunun “öğrenci devamsızlığı” bölümünde, spor lisesi, güzel sanatlar, Anadolu imam hatip, mesleki ve teknik Anadolu liseleri okul türlerinde öğrenci devamsızlığının önemli bir gündem oluşturmasına karşın, bunu azaltmaya dönük beklenen düzeyde hedef belirlenmediğine işaret edildi. “Öğrenciler okulda mutsuz oldukları için devamsızlık yapmaktadır” maddesi okul türlerine göre değişiyor. Örneğin; Anadolu imam hatip lisesinde ve mesleki ve teknik Anadolu lisesinde öğrencilerin okulda mutsuz olduğu için devamsızlık yaptığı görüşüne katılan öğretmen oranı yüzde 50 civarında iken sosyal bilimler lisesinde, fen lisesinde ve güzel sanatlar lisesinde yüzde 20. Raporda, öğrenci devamsızlıklarına ilişkin şu tespitlere yer verildi: “Öğretmenlerin 3’te 1’i öğrencilerin kendilerini başarısız algıladıkları için devamsızlık yaptığını düşünüyor. Yüzde 70’i öğrencilerin keyfi olarak devamsızlık yaptığında hemfikir. Öğretmenlerin sınırlı bir bölümü (yüzde 21), öğrencilerin akran baskısı, zorbalık, şiddet gibi nedenlerden ötürü devamsızlık yaptığını düşünüyor.’’ 

Temel liselere geçiş azalacak

Öğretmenler temel liselere ilişkin şunları söyledi: l Temel liseler beklentileri karşılayamadı. Gelecek yıl temel liseye geçişler büyük oranda azalacak. l Temel liselere geçen öğrenciler içinde başarılı olan öğrenci de var başarısız olan öğrenci de. l Dershanelerin kapanacak olma kaygısı öğrencileri temel liselere sürükledi. Temel liseleri öğrenciler dershane gibi görüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr