İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Murat Çağlak tarafından hazırlanan 315 sayfalık iddianame müştekilerin çoğu şüphelilerin anne, baba ve akrabalarından oluşuyor. İddianamede toplam 24 kişi 'müşteki' sıfatıyla yer alıyor. Assad Khelifalkhadr, Cemil Aslan ve Muhammed Mustafa Halli'nin tutuklu olduğu yeraldığı iddianamede toplam 67 'şüpheli' olarak yeralıyor.

Başka soruşturmadan Silivri 4 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan 'Ebu Hanzala' kod adlı Halis Bayancuk da iddianamede 26'ncı şüpheli. İddianamede şüphelilerin en büyüğü 49, en küçüğü 19 yaşında. Şüphelilerden, 6 tanesi ise Kuveyt, Fransa, Libya, Kolombiya, Suriye ve Suudi Arabistan vatandaşı.

LİDERİN 15 YILA , DİĞER ŞÜPHELİLERİN 10'AR YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İddianamede yapının liderliğini 26 yaşındaki İlyas Aydın'ın yaptığı belirtiliyor. İddianamede 31. nolu sanık olarak yer alan İlyas Aydın'ın "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor. Halis Bayancuk'un da bulunduğu diğer tüm şüphelilerin ise "Örgüte üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Öte yandan sahte pasaportla yakalanan tutuklu sanık Asaad Khelifalkhadr'ın da "Resmi belgede sahtecilik" suçundan ise ayrıca 2 yıldan 5 yıla kadar hapsi isteniyor.

(Ebu Ubeyde kod adlı İlyas Aydın)

SORUŞTURMA NASIL BAŞLADIĞI ANLATILIYOR

'Terör' ve Irak Şam İslam Devleti'nin ( IŞİD) tanımının ayrıntılı olarak yapıldığı iddianamede, "IŞİD'in amacı dünya üzerindeki Müslüman devletlerin yönetimlerini yıkarak yerine radikal selefi görüşler doğrultusunda bir devlet kurmaktır. 2014 yılı Haziran ayı içerisinde sözde hilafet ilan edildiği açıklamada; Ebu Bekir El Bağdadi bütün müslümanların imamı ve halifesi olduğunu belirtmiştir" ifadelerine yer veriliyor. İstihbarat birimlerine IŞİD tarafından Türkiye'de intihar eylemleri türünde terör saldırısının gerçekleştirileceği ve eylemi gerçekleştirecek şahısların Suriye'den illegal yollardan sınırı geçerek Türkiye'ye geldiği bilgileri iletildiği anlatılan iddianamede bu kapsamda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturmanın başlatıldığı belirtiliyor.

"ÖRGÜT İÇİNDE İLYAS AYDIN HOCA KONUMUNDA"

Şüpheliler arasında dikey ve sert bir hiyerarşi görülmediği ifade edilen iddianamede, "Daha çok aynı örgüt adına ikna ve rızaya dayalı faaliyetler tespit edilmiştir. Şüpheli İlyas Aydın'ın örgüt içerisinde 'hoca' konumunda ayrıcalıklı bir yerinin olduğu anlaşılmıştır"
deniliyor.

"-EBU UBEYDE- ADIYLA IŞİD'E KATILIMLARI ORGANİZE EDİYORDU"

Şüpheli İlyas Aydın'ın "Ebu Ubeyde" takma adıyla örgütte "Hoca" konumunda olduğu ve diğer şüphelileri yönlendirdiği belirtildi. İlyas Aydın'ın, IŞİD Terör örgütü yanlısı internet ve video paylaşım sitelerinde, sözde cihad adı altında Irak ve Suriye sınırları içerisinde yaşanan çatışmalara katılmaya çağırdığı, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olmayan sözde mescitlerde veya şahıslara ait evlerde şüpheli İlyas Aydın tarafından dini sohbetler verildiği, sözde mescitlerde sohbetlere katılan kişilere ilk zamanlarda İslam dini hakkında bilgiler verilse de, devamında, Türkiye Cumhuriyeti Devletini "Tağut" (Allah'ın koyduğu ölçüler ve hükümler dışında hükümler koyan) devlet olarak gördükleri, kendileri gibi düşünmeyenleri "tekfir" (kafir) ilan ettikleri anlaşılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin okullarına çocukların gönderilmemesi yönünde propaganda yaptıkları, sohbetlere katılan şahısların çocuklarını okullara göndermedikleri, hatta ailelerin parçalandıklarının görüldüğü, sohbetlere katılan şahısların sözde cihat amacıyla çatışma bölgelerine gönderildiği anlaşılmıştır. Çatışma bölgelerine giden şahısların, ailelerini dahi tekfir ettikleri, çatışma bölgelerinde IŞİD Terör örgütü içerisinde faaliyet gösterdikleri anlaşılmıştır. Şüpheli İlyas Aydın'ın, IŞİD Terör örgütüne katıldıkları ya da katılacağı değerlendiren şahısların geliş ve gidişlerini organize ettiği anlaşılmıştır" deniliyor.

HALİS BAYUNCUK ÖRGÜTSEL İÇERİKLİ SOHBETLER YAPTI"

İddianamede, "Şüpheli Halis Bayancuk, şüphelinin örgütsel içerikli sohbetler yaparak diğer üyelerinörgüt adına faaliyette bulunmalarını sağladığı yönünde kamu davası açmaya yeter şüpheler oluşmuştur" ifadelerine yer veriliyor.

"IŞİD'E KATILMAK ÜZERE GELEN ŞAHISLARIN KARŞILANMASI, YER TEMİNİ VE YARALILARIN TEDAVİ İŞLERİNİ ORGANİZE ETTİĞİ ANLAŞILMIŞTIR"

İddianamede, "'Ebu Suheyf' kod adını kullanan şüpheli Asaad Khelifalkhadr (tutuklu şüpheli )isimli şahsın, özellikle ülkemiz dışından çatışma bölgelerine, IŞİD Terör örgütüne katılmak üzere gelen şahısların karşılanması, kalacak yer temini vs…işlerini organize ettiği anlaşılmıştır. Khelifalkhadr, çatışma bölgelerinden yaralı olarak gelen şahısların tedavilerini yaptırdığı, IŞİD Terör örgütüne dürbün, pusula vs… malzeme gönderdiği, kaynağı belirsiz bir harcama yaptığı, muhtemelen IŞİD terör örgütünden gelen parayı, örgüte eleman kazandırma, yaralıları tedavi ettirme, yol parası, kalacak yer parası vs.. olarak kullandığı ve bölgesinde örgütün mali işlerini takip ettiği bu şekilde örgüt üyesi olduğu anlaşılmıştır" deniliyor.

"ÖRGÜTE ELEMAN TEMİN ETTİ"

Tutuklu şüpheli Cemil Aslan'ın ise örgüt adına faaliyet gösterip örgüt içerisindeki diğer şüpheliler ile irtibatlı olarak örgüte eleman temin ettiği iddia ediliyor. Aslan'ın çatışma bölgelerine gönderileceklere mali destek olmak ve yer temin etmek bazen de bizzat götürmek şeklinde eylemlere katıldığı belirtilen iddianamede, bu şekilde şüphelinin örgüt üyesi olduğunun anlaşıldığı kaydediliyor.

67 ŞÜPHELİDEN 27'SİNİN İFADESİ ALINABİLDİ, DİĞERLERİ SURİYE'DE

Şüpheli Halis Bayancuk'un da aralarında bulunduğu 27 kişinin ifadesi alındığı belirtilen iddianamede,diğer şüphelilerin ise ise Suriye'de olmaları nedeniyle ifadelerinin alınamadığı belirtiliyor.

SURİYE'DEKİ 23 KİŞİ İÇİN KAYIP BAŞVURUSU VAR

İfadesi alınamayan 23 şüpheli hakkında aileleri tarafından emniyete kayıp ihbarı yapıldığı da iddianamede belirtilirken, örgüt lideri İlyas Aydın'ın da halen çatışma bölgesinde olduğu belirtiliyor.

"IŞİD ULUSLARARASI FLİYET GÖSTEREN BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"

İddianamenin sonuç bölümünde şöyle deniliyor: "IŞİD uluslararası faaliyet gösteren bir terör örgütüdür. Dosyamız kapsamında sadece yargı alanımızda örgüt adına faaliyet gösteren şüpheliler ele alınmıştır. İddianamemiz kapsamındaki şüpheliler arasında katı bir hiyerarşinin olmadığı, sadece 'Hoca' konumuna gelmesi nedeni ile şüpheli İlyas Aydın'a ayrıca bir saygı gösterildiği, hiyerarşik zorlama olmasa dahi sohbet ortamlarında ve sonrasında oluşan manevi baskı veya etkilenme ortamı ile şüphelilerden bir kısmının Suriye Ülkesine örgüt adına çatışma bölgelerine gittikleri anlaşılmıştr. Bu haliyle yapılan faaliyetlerin IŞİD terör örgütü adına olduğu, yine birkısım şüphelilerin örgüt adına basın yayın işleri ile uğraştığı, birkısmının maddi imkanlar temin için hırsızlık dahil bazı suçları işledikleri anlaşılmıştır. Birkısmının ise çatışma bölgelerine giden veya gelen şüphelilerin sağlık durumu, barınma, iaşe ve ulaşım gibi ihtiyaçları ile ilgilendikleri bu şekilde hep birlikte bir organizasyon içinde hareket ettikleri anlaşılmıştır. Şüpheli İlyas Aydın'ın konumu itibarı ile yönetici, diğer şüphelilerin örgüt üyesi oldukları kanaatine varılmıştır."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr