HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, köylülerin aktarımına göre, Lice ilçesi Yalaza Köyü Mehle mezrasında çok sayıda köylünün gözaltına alındığı ve işkence edildiğini iddia etmişti. İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) üyesi avukatlar gözaltına alınan köylülerle görüşüp yaşananlarla ilgili bilgi aldı.

6’sı çocuk, 15’i kadın 27 köylünün gözaltında olduğunu belirten Avukat Hatice Demir, öldüğü söylenen Erdal Kocakaya’nın ağır yaralı olarak Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gördüğünü, Mevlüt Kocakaya’nın ise akibeti konusunda bilgi olmadığını söyledi. Gazetemize konuşan Demir, “Erdal ve kardeşi Rojhat Kocakaya’nın vücudundaki birçok kemiğinin ve kaburgalarının dayak yüzünden kırık olduğu ve hayati tehlikesinin bulunduğunu söylediler. Yine öldüğü söylenen Mevlüt Kocakaya adlı kişinin ise nerede olduğunu ya da ölüp ölmediğini köylülerden kimse bilmiyor. Gözaltındaki kadınlara cinsiyetçi şiddet uygulanmış. Hemen hepsi ağır şekilde darp edilmiş. Bir kişinin kolunda serum vardı ve çok bitkindi” diye konuştu.

Valilikten açıklama: 2 terörist öldürüldü

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada ise “30 Haziran 2016 tarihinde Lice ilçesi Yalaza Köyü kırsalında bölücü terör örgütü mensupları ile sıcak temas yaşanmış ve yaşanan sıcak temasın sonunda arazide sıkıştırılan 2 bölücü terör örgütü mensubu ölü olmak üzere toplam 4 bölücü terör örgütü mensubu silah ve teçhizatları ile birlikte güvenlik güçleri tarafından ele geçirilmiş olup ayrıca bölücü terör örgütü mensuplarının kaçmalarını sağlamak üzere bölgeye gelen ve ormanlık alanı ateşe veren 32 bölücü terör örgüt işbirlikçisi hakkında yasal işlem başlatılmıştır. Söz konusu olayı müteakip aynı gün Yalaza Köyü’ne çok yakın mesafede bulunan ve aynı grupta olduğu değerlendirilen, Çağdaş Köyü bölgesinde birliklerimize taciz ateşi açan 2 bölücü terör örgütü mensubu da etkisiz hale getirilmiştir” denildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr