ABD merkezli yayın yapan Özgür AsyaRadyosu'nda önceki günlerde çıkan bir haberde, Kuzey Koreli iş adamlarının yurt dışına çıktıkları zaman nasıl hareket ettikleri ele alındı. Söz konusu haberde konuya ilişkin Kuzey Korelilerle ticaret yapan bir Çinli iş adamı ile röportajına yer verildi. Çinli iş adamından alınan bilgiye göre, Kuzey Koreli iş adamları yurt dışına çıktıklarında sadece ülkeleri tarafından belirlenen otellerde konakladığı ileri sürüldü. Bu otellerinin bazılarının Kuzey Koreli yetkililer tarafından işletildiğine dikkat çekilen röportajda, diğer otellerin isimlerinin ise gizli tutulduğu ifade edildi.

YASAĞIN NEDENİ

Röportajda otellerin isimlerinin Kuzey Koreli iş adamları tarafından ticaret yaptıkları normal Çinli iş adamlarından dahi gizli tutulduğu ileri sürüldü. Söz konusu uygulamaların Kuzey Korelilerin yurt dışında Güney Koreliler ile görüşmelerini engellemeye yönelik olduğu aktarıldı. Öte yandan otellerin belirlenmesinde Güney Korelilerin pek uğramadığı bölgelerde olmasına ve otelde Güney Kore'nin uydu kanallarının yayınlamamasına dikkat edildiği bildirildi.

GRUP HALİNDE GEZİYORLAR

Söz konusu haberde bir diğer dikkat çeken şey ise Kuzey Koreli iş adamlarının grup halinde hareket ettikleri oldu. Habere göre son zamanlarda tek başına iş gezisine gelenlere rastlanmadığı ileri sürülürken, 2 ila 10 kişiden oluşan iş adamları gruplarında bir kişinin devletin güvenlik birimlerinde çalışan memur olduğu iddia edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr