Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD'nin bölgede geniş katılımlı ortak tatbikat başlatmasına sert tepki gösterdi. Kuzey Kore'nin resmi ajansı KCNA'da yer alan habere göre Pyongyang yönetimi, bölgede bugüne kadarki en geniş katılımlı ortak askeri tatbikatı başlatan Washington ve Seul hükümetlerine karşı nükleer silah kullanabileceği uyarısında bulundu.

Kuzey Kore'nin Milli Savunma Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, "Düşmanlarımız kan çanağına dönmüş gözleriyle Kuzey Kore'nin onurunu, egemenliğini ve hayati haklarını ihlal etmek için çalışıyor" ifadesine yer verildi.

Kim'den dünyaya gözdağı: Nükleer silahlarımız...



GÜNET KORE VE ABD ÜSLERİNİ VURMAKLA TEHDİT ETTİ

Müttefik güçlerin, savaş durumunda Kuzey Kore liderliğini ve onun nükleer ve füze cephaneliklerini hedef alan saldırılara yönelik tatbikat yapacağı belirtilen açıklamada Kuzey Kore, Pasifik ve ABD'deki Güney Kore ve ABD üslerini vurmakla tehdit etti.

"DÜĞMEYE BASAR BİR ANDA ATEŞ VE KÜLE ÇEVİRİRİZ"

Açıklamada, "Düşmanlarımızı yok etmek için şu an bile düğmeye bassak, tüm provokasyon üsleri bir anda ateş ve kül olarak denize yağar" ifadesi kullanıldı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü Moon Sang Gyun ise Pyongyang yönetiminin tehdidine, "Kuzey Kore kendi üzerine sıçrayacak ihtiyatsız hareketlerden kaçınmalı" yanıtını verdi.

ASKERİ TATBİKATA 300 BİN GÜNEY KORE, 15 BİN ABD ASKERİ KATILIYOR

"Operasyon Planı (OPLAN) 5015" olarak adlandırılan ve Kuzey Kore'nin olası saldırılarını etkisiz hale getirme stratejileri içeren askeri tatbikata 300 bin Güney Kore, 15 bin ABD askerinin katılacağı ve tatbikatın nisan ayı sonuna kadar süreceği açıklanmıştı.

BM'DEN YAPTIRIMLARI ARTIRMA KARARI

Kuzey Kore'nin 6 Ocak'ta yaptığını iddia ettiği füze denemesi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bu ülkeye yönelik yaptırımları artırma kararı almıştı. BMGK, nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısını geçtiğimiz günlerde oy birliğiyle kabul etmişti. Kuzey Kore, BMGK'nın yeni yaptırım kararı almasının ardından altı kısa menzilli roket fırlatmıştı. KCNA, geçen hafta Pyongyang lideri Kim Jong-un'un orduya "Nükleer silahları ateşlemeye hazırlıklı olun" talimatı verdiğini duyurmuştu

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr