Uzun süredir gerilimin sürdüğü ABD-Kuzey Kore ilişkilerinde atılacak diplomatik bir adımın son anda iptal edildiği ortaya çıktı. Kuzey Kore'nin üst düzey bir elçisinin Trump yönetiminden bir yetkiliyle görüşmek üzere New York'a geleceği ancak Beyaz Saray yönetiminin görüşmeyi son anda iptal ettiği ileri sürüldü.

Wall Street Journal'da yer alan habere göre, Kuzey Kore Dışişleri Temsilcisi Choe Son Hui ile ABD'li yetkililer 1 ve 2 Mart'ta New York'ta bir görüşme planladı. Ancak daha sonra Choe Son Hui'ye ABD vizesi verilmedi ve görüşme iptal edildi.

Görüşmenin iptal edilmesinde Kuzey Kore'nin 12 Şubat'ta yaptığı balistik füze denemesinin ve Kim Jong-Un'un üvey kardeşine düzenlenen suikastin etkili olduğu tahmin ediliyor. ABD'li yetkililer daha önce Kim Jong-Nam cinayetinin Kuzey Koreli ajanlar tarafından işlendiğine inandıklarını açıklamıştı.

Mart başında yapılması planlanan görüşme gerçekleşseydi, 2011'de bu yana ilk kez bir Kuzey Koreli diplomat ABD'yi ziyaret etmiş olacak ve Trump yönetimi ile Kuzey Kore arasındaki ilk resmi temas kurulmuş olacaktı. ABD'ye vize alamayan Dışişleri Temsilcisi Choe'nin, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'nda Kuzey Amerika İlişkileri Direktörü olarak görev yaptığı ve geçtiğimiz Kasım'da Cenevre'de bazı ABD'li diplomatlar ve akademisyenlerle resmi olmayan görüşmeler yürüttüğü belirtildi. Perşembe günü Reuters'a bir röportaj veren ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin balistik denemelerinden endişe duyduğunu belirtmiş ve durumu 'çok tehlikeli' olarak nitelemişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr