Döviz kurundaki belirsizlik şirketlerin yeni yıl için bütçe yapmalarına da engel olmaya başladı. Türkiye’nin önde gelen ayakkabı üreticisi ve perakendecisi Beta’nın Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, “Bütçe çalıştık ama özellikle son dönemdeki ABD seçimleri ile başlayan dalgalanmanın durulması için bekliyoruz” dedi. Akyıldız Beta’nın 2017 hedefleriyle ilgili düzenlediği toplantıda şu değerlendirmeyi yaptı:

Bizim en büyük gider kalemlerimizden biri AVM kiraları. 40 mağazamızın 36’sı AVM’lerde yer alıyor. AVM’lerin de çok büyük bir kısmı Dolar ve Avro bazında kiralama yapıyorlar. Kiralayanlar olarak bizlerin satışı döviz bazında değil ama giderimiz döviz bazında olunca perakendeciler negatif etkileniyor. Tüketim bir anda daralıyor, herkes ihtiyaç tüketimine yöneliyor.

6 yeni mağaza

Amacımız alışverişi sürdürmek ve herkesin bu yükü beraber sırtlaması. Mevcut durumda tek taraflı biz mağdur oluyoruz. Gelin bu işi beraber üstlenelim. Herkesin taşın altına elini sokması gerekiyor. Bugün yeni bir AVM açıldığında yaklaşık 2000 kişilik bir istihdam yaratılıyor.

AVM’lerde çıkış tarafında da problemler var. Minimum 5 senelik kira sözleşmesi yapıyorsunuz ama 2 sene sonra birtakım şeyler istediğiniz gibi gitmeyebilir ama sözleşme gereği çıkamıyorsunuz da cezaları var. Burada kira/ciro oranı belli bir yüzdenin üzerindeyse cezai müeyyide olmayabilir. 

Bu sene havalar sıcak geçti ve ekim-kasım aylarında kampanyalar devreye girdi. Sektör bunlarla ayakta kaldı. Aralıkta havaların soğuması ile normale döndük. Şu an yüzde 50 indirim dönemindeyiz.

 İnternetle birlikte 40 mağazamız var. 2016’yı 67 milyon TL ciroyla bitireceğiz. E-ticarette 2016’yı yüzde 15’lik bir büyümeyle kapatıyoruz. 2017’de 6 yeni mağaza açıp 3 milyon TL yatırım hedefliyoruz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr