Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş bugün Ordu'ya gelerek, Altınordu İlçesi’nde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda, Arıcılık Araştırma Enstitüsü ile Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Bal Festivali'ne katıldı. Burada bir konuşma yaparak vatandaşlara seslenen Kurtulmuş, başkanlık sistemine vurgu yaparak destek istedi. Siyasi olarak güçlü ve kuvvetli olmanın, güçlü bir demokrasiden, kuvvetli güçlü bir yönetim modelinden geçtiğinin altını çizen Numan Kurtulmuş, "İşte onun için, Türkiye’de önümüzdeki süreçte siyaseten Türkiye’nin gücünü artıracak yeni bir dönemle karşı karşıya kalacağız. İnşallah çok kısa süre içerisinde sizlerin de önüne gelecek. Türkiye’de başkanlık sistemine geçişin denemesini yapıyoruz. İnşallah Türkiye’de parlamentoda 330’u bulduğumuz anda, öyle görünüyor meclise gelecek ve Türkiye’de başkanlık sistemi, ya da Cumhurbaşkanlığı sistemi Meclis’te milletvekillerimizin oylarına sunulacak. Ümit ederiz 367’yi buluruz. Ancak şunu bir kere daha söyleyeyim 367’yi bulsak dahi, sandığa gideriz, referanduma gideriz, millete bunu sorarız. Çünkü çok önemli bir değişiklik, sadece milletvekillerimizin vekil olarak karar vermeleri yetmeyebilir. Böylesine önemli bir değişiklikte mutlaka asillerin de görüşüne müracaat etmek lazım. 330 ile 360 arasında alırsak zaten referanduma gitme mecburiyetimiz var" dedi.

REFERANDUMLA İLGİLİ KAMPANYA ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAĞIZ

Kısa bir süre sonra referandumla ilgili kampanya çalışmalarına başlayabileceklerini de hatırlatan Numan Kurtulmuş, "Dolayısıyla önümüzde bir sandık görünüyor. Belki kısa bir müddet sonra bu meydanlarda referandumla ilgili kampanya çalışmalarına başlayacağız. Ordulu hemşerilerimizden nasıl daha önceki dönemlerde bizlere çok kuvvetli verdiyseniz, nasıl yerel seçimlerde, cumhurbaşkanlığı seçiminde, 1 Kasım seçimlerinde çok büyük destek verdiyseniz aynı desteği artırarak inşallah referandumdan da vereceğinizden eminiz" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE HİÇBİR ŞEKİLDE EYALET SİSTEMİ ÇALIŞMASI, HAZIRLIĞI YOKTUR'

Türkiye'de başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı adının önemli olmadığını, güçlendirilmiş bir yönetim mekanizmasına, yürütmeye ihtiyaç olduğunu da belirten Numan Kurtulmuş, "Bu çerçevede inşallah yürütmedeki iki başlılığı ortadan kaldıracak şekilde bu çalışma bitirilecek, parlamentoya getirilecek ve sizlerin önüne sunulacaktır. Böylece Türkiye’de etkin, süratli ve hızlı karar alan bir yönetim mekanizmasını kurmuş olacağız. Böylece Türkiye’nin siyaseten daha güçlü olmasını sağlayacağız. Türkiye’ye karşı faaliyet gösteren odakların yapacağı işlerde daha etkin bir şekilde durdurulması ve cevap almasının imkanı da böylelikle sağlanmış olacak. Başkanlık sistemi ya da cumhurbaşkanlığı sistemi gündeme geldiği zaman birileri yanlış bir şekilde ‘Acaba Türkiye bölünüyor mu? Parçalanıyor mu?’ gibi bir endişenin içerisine giriyor. Ya da birileri böylesine bir endişeyi pompalıyor. Efendim ‘Eyalet sistemi mi gelecek?', hayır böyle bir şey olmayacak. Türkiye’de hiçbir şekilde eyalet sistemi çalışması, hazırlığı yoktur" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Başkanlık sistemine geçişle birlikte Türkiye bırakın dağılıp parçalanmayı, daha fazla bütünleşecek, birleşecek, büyüyecek. İkincisi ‘Efendim biz parlamenter sisteme karşıyız.’ Sanki başkanlık sistemi gelirse parlamento olmayacak, yasama meclisi olmayacak, sanki kanun çıkaran yürütmeyi denetleyen bir mekanizma bulunmayacak. Hayır kardeşlerim, başkanlık sistemiyle birlikte güçlendirilmiş bir yasama sistemi olacak. Başkanlık sisteminin üzerinde denetim fonksiyonunu gören meclis zaten olacak. Yani başkanlık sistemi, parlamentoyu ortadan kaldıran bir şey değil. Parlamentoyu tahkim eden bir gelişme olacaktır. Bu iki mesele önümüzdeki günlerde size çok söyleneceği için ben şimdiden ön kesmek için bunları söylüyorum. Başkanlık sistemi inşallah güçlü Türkiye’nin, hızlı yürüyüşünü hızlandıracak, daha da güçlendirecek bir gelişme olacaktır. Sonuçta biz sözün de, kararın da millete ait olduğuna inanıyoruz. Parlamentoda milletvekilleri bu konuda parti kararıyla değil bağımsız oylarıyla oy verecekler."

FINDIK ÜRETİCİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ

Ordu'da fındık fiyatının 10 TL’nin altına düştüğünü, fındık üreticisinin her zaman yanında olduklarını da ifade eden Numan Kurtulmuş, fındıkta lisanslı depoculuğun da biran önce temin edilmesi gerektiğini kaydetti. Fındık üzerinden yapılan siyasetinde bir kenara bırakılmasını isteyen Numan Kurtulmuş "Fındıkla ilgili bakan arkadaşlarımızla sürekli müzakere halindeyiz. Çok yakinen gelişmeleri takip ediyoruz. Ümit ederiz, şuanda fiyat 10 TL'nin altına düşmüş vaziyette. Ümit ederiz ki en kısa süre içerisinde, burada gerekli adım atarak bir dengeleme noktasına geleceğiz. Buradaki temel sıkıntımızda biran evvel, lisanslı depoculuğun yapılmasını temin etmek, fındık ürünlerinde de dünya ölçeğinde marka haline gelmeyi sağlamaktır" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fındık üreticilerimizin her zaman yanında olduğumuzu, destekçisi olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu Karadeniz bölgesinde Ordu, Giresun, Trabzon'da fındık üzerinden yapılan siyaseti de bir kenara bırakarak, çünkü burada konuşulan boş sözler karın doyurmuyor. Burada yapılan siyaseti bir kenara bırakarak fındığı biz nasıl stratejik ürün haline getirebiliriz, bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. İnşallah daha iyi, güzel noktalara gideceğiz. Alan bazlı desteklerin bizim fındık fidanlarının yenilenmesi, arazilerdeki fındık ürününün kalitesini artırması bakımından bunu da yapmak mecburiyetimiz var."

Numan Kurtulmuş, konuşmasının ardından Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği 'Arı Sütüne Giriş, Kadın Arıcılara Kovan Desteği Projesi' kapsamında 'arı sütü' üretimi için kurs alan 20 kadına sertifikalarını dağıttı. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bal Festivali kapsamında kurulan standları gezdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr