Diyanet İşleri Başkanlığı, 18 Temmuz başlayan ve 26 Ağustos’ta bitmesi planlanan Yaz Kuran Kursları’nı erken kapatma kararı aldı. Erken kapatma kararı, “Açığa alınan personel sayısının fazla olması nedeniyle öğretici eksikliğinin baş göstermesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından öğretici ve öğrencilerin motivasyon düşüklüğü” gerekçesine dayandırıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Yaz Kuran Kursları, tamamlanması gereken tarihten 14 gün önce kapattı. Diyanet İşleri Başkanılğı Eğitim Hizmetleri Daire Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş imzalı, 81 il müftülüğüne önceki gün gönderilen “çok ivedi” kodlu yazıda “26 Ağustos 2016 tarihinde sona erecek olan yaz Kuran kursu eğitimlerinin 12 Ağustos 2016 tarihinde sonlandırılması hususunu tensiplerinize arz ederim” ifadeleri kullanıldı. Yazıda “görülen lüzum üzerine” gerekçesi kullanıldı.

Diyanet’in bu kararı almasında 15 Temmuz darbe girişiminin ardandan başkanlıkta görevden alınan personel sayısının fazla olmasının etkili olduğu ifade edildi. Bugüne kadar 3 bin 672 personel açığa alındı. Açığa alınan personel arasında Kuran Kursu öğreticileri de bulunuyor. Kuran kurslarının 2016 yazı için kapatılmış olmasında “öğretici eksikliğinin meydana gelmiş olması” gösteriliyor.

Ayrıca 15 Temmuz darbe girişiminin “öğretici ve öğrencilerin motivasyonunu düşürdüğü de” ifade ediliyor. Kapatma kararından 1 ay önce yazılan ve “2013- 2016 yılları arası Kuran Kursu öğrenci sayılarını gösteren” Başkanlık raporunda, “2015 ve 2016 yıllarında yaz Kuran kurslarının başlangıcının Ramazan ayına denk gelmesi vatandaşlarımızın söz konusu kurslara ilgisinin olumsuz etkilenmesine, öğrenci sayılarında ciddi bir düşüş yaşanmasına sebep olmuştur” değerlendirmesine yer verildi.

4 günde bitti

Yaz Kuran Kursları her yaz 3 dönem halinde düzenleniyor. Bu yaz ilk dönem 13 Haziran - 26 Haziran tarihleri arasında, ikinci dönem ise 11 Temmuz - 24 Temmuz tarihleri arasında tamamlandı. Kapatma kararı üçüncü dönemin 4. gününde gelmiş oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr