Adana’nın Seyhan ilçesi Zeytinli Mahallesi’nde kuduz olan bir köpek tarafından iki kişinin ısırıldığını ve bu kişilerin tedavi altına alındığını bildiren Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse,   Osmaniye’de ve Adana’da kuduz çıkması sonucunda bir panik havası oluştuğuna dikkat çekerek, "Kuduz hastalığı tüm sıcakkanlı hayvanlara ve insanlara kan yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Yani salyasında virüs bulunan bir hayvan tarafından ısırılma ya da salyanın açık yaraya teması yoluyla bulaşır. Solunumla, hasta hayvana temasla, sindirim yoluyla bulaşma söz konusu değildir. Ayrıca, ısırılma yoluyla bulaşma olması için hayvanın salyasında virüs bulunmalıdır. Salyasında virüs bulunan hayvanlar en geç 10 gün içinde ölürler. Isırma tarihinden 10 gün geçtikten sonra ölmeyen hayvanın ısırdığı şahsa kuduz bulaşmamış demektir. Bir ısırılma anında vatandaşlarımız yara yerini bol ılık sabunlu suyla yıkayıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bağlı bulunduğu ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğüne bilgi vermelidir" dedi.

Veteriner hekimlerin konuya hakim ve hastalığı önlemek için ellerinden geleni yaptığını belirten Köse, şunları kaydetti:

"İlimizde 2015 yılında 13 bin 193 kedi ve köpek kuduza karşı aşılanmış. 2016 yılında 7 bin 951 hayvan aşılanmış ve aşılamalar devam etmektedir. Bir konuda halkımızı özellikle uyarmak istiyorum. Kuduz haberlerinin basına yansıması beraberinde bir hayvan korkusu ve düşmanlığı getirebilir. Sokakta gördüğümüz her hayvan kuduz değil, sokak hayvanları belediyelerce aşılanıp küpelenerek tekrar bulundukları yere bırakılmaktadır. Evlerinde de hayvan besleyen hayvan dostları, hayvanlarını aşılatıp sevmeye devam etsinler."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr