Kremlin'in açıklamasında, "Devlet Başkanı Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle yaşanan durumu düzeltmek istediğini söylediği mesajı aldı" denildi.

ERDOĞAN 'ÖZÜR DİLERİM' İFADESİNİ KULLANDI

Açıklamaya göre, mesajında Rus pilotun ölümü nedeniyle taziye dileklerini ileten Erdoğan, 'Özür dilerim' cümlesini kullandı.

Erdoğan'ın mesajında 'İzvinite' (Извините) kelimesini kullandığını belirtildi. Bu kelime Rusçadan Türkçeye 'Özür dilerim' ya da 'Beni affedin' şeklinde çevriliyor.

ERDOĞAN: RUSYA'YA AİT BİR UÇAĞI VURMAK GİBİ BİR NİYETİMİZ HİÇ OLMADI

"Mesajda Rusya'nın Türkiye'nin dostu ve stratejik partneri olduğunu ve Ankara'nın Moskova'yla ilişkilerinin bozulmasını istemediği belirtiliyor" diye devam eden açıklamaya göre Erdoğan, 'Türkiye'nin Rusya'ya ait bir uçağı vurmak gibi bir niyetinin hiçbir zaman olmadığını da' söyledi. 

ERDOĞAN: RUS PİLOTUN AİLESİNİ TÜRK AİLESİ GİBİ GÖRÜYORUZ

Kremlin'e göre Erdoğan'ın mesajında şu ifadeler de yer alıyor: "Ölen Rus pilotun ailesine bir kez daha üzüntülerimi ve derin başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum ve özür diliyorum. Acılarını tüm kalbimle paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak görüyoruz. Acıların ve zararın hafifletilmesi için gerekli tüm girişimlerde bulunmaya hazırız."

ERDOĞAN: CENAZE ÖNCESİNDEKİ İŞLEMLER İLİŞKİLERE LAYIK BİR SEVİYEDE YAPILDI

Kremlin'den gelen açıklamaya göre mesajda, "Tüm riskleri göze alarak ve büyük çabalarla ölen Rus pilotun naaşını Suriyeli muhaliflerden alıp Türkiye'ye getirdik. Cenaze öncesindeki işlemler dini ve askeri prosedürlere uygun olarak yapıldı. Tüm bu çalışmalar Türk-Rus ilişkilerine layık bir seviyede yapıldı" denildi.

ERDOĞAN: İLİŞKİLERİN YENİDEN CANLANMASI İÇİN MÜMKÜN OLAN HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIRIZ

Kremlin'in açıklamasına göre ayrıca Erdoğan, yaşananlar nedeniyle çok üzgün olduğunu belirtip Türkiye ve Rusya arasındaki dostane ilişkilerin yeniden canlanması için 'mümkün olan her şeyi yapmaya' ve bölgedeki krizlere karşısında işbirliği ve terörizmle mücadeleye hazır olduklarını kaydetti.

Erdoğan mesajında ayrıca 'adı Rus pilotun ölümüyle ilişkilendirilen Türk vatandaşı hakkında da soruşturma yürütüldüğünü' söyledi.

ÖZÜR, ​İSRAİL'LE ANLAŞMA VE ALPARSLAN ÇELİK'E TAHLİYE İLE AYNI GÜN GELDİ

Erdoğan'ın özür mesajı, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşması ve Rus pilotu öldürdüğü iddia edilen Alparslan Çelik'e tahliye kararı verilmesi ile aynı güne denk geldi.

ÇAVUŞOĞLU RUSYA'YA GİDECEK 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 1 Temmuz’da Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü’nün toplantısına katılacağı açıklandı.

Moskova, Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi Soçi’de 1 Temmuz’da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü’nün toplantısı için Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na davet göndermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'e gönderdiği mektuptan sonra Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Soçi’ye gitmesi netleşti. Bu kapsamda Çavuşoğlu’nun KEİ Zirvesi sırasında Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la ikili bir görüşme yapması öngörülüyor. (Sputnik) 

Putin, "Türkiye özür dilemeli" demişti

Rusya Devlet Başkanı Putin, uçağın düşürülmesi ile ilgili "Şimdiye kadar, Türkiye'den üst siyasi düzeyde özür, kayıpları telafi etme teklifi ve suçluları cezalandırma sözü duymadık" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN International'ın Putin'in "Türkiye özür dilesin" çağrısıyla ilgili soruya Erdoğan, "Özür dilemesi gereken bir taraf varsa biz değiliz. Hava sahamızı ihlal edenler özür dilesin. Rusya'dan özür dilemeyeceğiz" yanıtını vermişti.

Erdoğan: Özür dilemeyeceğiz

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr