Suudi Arabistan Hükümeti, dünyanın en büyük petrol şirketi Aramco’yu halka arz etmeye hazırlanıyor. Borsaya açılacak Aramco’nun ABD’li Apple’ı sollayarak tarihin en değerli şirketi olması bekleniyor.
 
Analistler, Aramco’nun 1 trilyon dolarlık piyasa değeriyle borsada işlem görmeye başlayacağını öngörüyor. Suudi petrol devi böylece dünyada 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan ilk şirket unvanına sahip olacak ve neredeyse Apple’ı ikiye katlayacak.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, dün itibarıyla Apple’ın piyasa değeri 560 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Teknoloji devinin piyasa değeri 11 Şubat’ta 710.7 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırmıştı.
 
Özelleştirme reformu Aramco’nun CEO’su Khalid al-Falih halka arzın yerel veya uluslararası olabileceğini belirterek, “Rezervler satılmayacak. Ancak şirketin rezervler üzerinden gelir elde etmesi üzerinde çalışılıyor” dedi.
 
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in oğlu Muhammed bin Salman da düşük petrol fiyatlarının hakim olduğu bir dönemde özelleştirme reformları kapsamında Suudi Arabistan ekonomisinin yararına bir adım attıklarını söyledi. Salman, şirketin ne kadarlık kısmının halka arz edileceğine dair bilgi vermekten kaçındı. Aramco’nun New York Borsası’nda halka açılacağı ifade ediliyor. Kral Abdülaziz’in de bu halka arzı ciddi şekilde desteklediği biliniyor. Aramco’nun halka arzı, bir süredir yabancılara yönelik kısıtlamaları kaldırma eğilimindeki Suudi Arabistan Borsası’nın yatırımcı çekmesi açısından da önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
 
Bütçeyi düzeltmek için benzine bile zam yaptı
 
Suudi Arabistan’ın bu kararı almasında petrol fiyatlarının son 12 yılın en düşük seviyesine gerilemesi etkili oldu. Dünyanın bir numaralı petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’ın bütçesi fiyatlardaki düşüş nedeniyle 2015’te 98 milyar dolar açık verdi. Suudi Arabistan ülke tarihinin en büyük bütçe açığını azaltmak için harcamalarda kesintiye gitmeyi ve petrol dışında gelir kaynakları yaratmayı planlıyor. Aramco halka arzı da bunların başında geliyor. Hükümet, bütçe açığını dengeleyebilmek için aralarında akaryakıt, su ve elektriğin bulunduğu birçok tüketim maddesine zam yapma kararı almıştı.
 
265 milyar varil petrol rezervi var
 
İlk petrol kuyusunu 1935 yılında açan Aramco’nun toplam rezervi 265 milyar varil. Suudi dev günde 10 milyon varilin üzerinde petrol üretiyor. Dogma Capital portföy yöneticisi Danilo Onorino’ya göre şirket, Exxon Mobil’in yaklaşık 10 katı petrol rezervine sahip ve rezervlerinin değeri 2.5 trilyon doların üzerinde. 2014’te petrol ihracatından 285 milyar dolar gelir elde eden Suudi Arabistan’da petroldeki sert düşüş üreticilerin gelir kaybına neden oldu. Geçen yıl düşüş nedeniyle OPEC’e üye ülkeler yaklaşık 500 milyar dolar kayba uğradı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr