Sigorta gündemini son günlerde en fazla işgal eden iklim değişikliği kaynaklı doğal afetler, zorunlu trafik sigortası ve özellikle otomatik katılım uygulaması nedeniyle Bireysel Emeklilik Sistemi olmasına karşın, ülkedeki en büyük tehlikelerden birini yagınlar oluşturmaya devam ediyor. Ve nedense bu konu, konuşulan ya da konuşulacak konular arasında hak ettiği yeri bulamıyor. Galatasaray Üniversitesi ya da Haydarpaşa Garı yangınları gibi önemli yangınlar dışında sayfalarda yer bulamıyor. Oysa İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan son veriler ev, araç ve işyeri sahipleri için yatırımların özellikle yangınlara karşı risk altında olduğunu çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Rakamlar 2016’da sadece İstanbul’da 28 bin 586 yangın vakası olduğunu, 5 bin 910’unun konut, 153’ünün de fabrika yangını olduğunu gösteriyor. Aynı verilere göre son 5 yıl içinde konut yangınlarının yüzde 10, fabrika yangınlarının ise yüzde 17 artığı görülüyor. 2011-2016 döneminde meydana gelen yangınların ortalaması göz önüne alındığında her yıl meydana gelen yangınların yüzde 20.6’sını konut, binde 5’ini fabrika, yüzde 30’unu diğer bina, yüzde 6.4’ünü araç yangınları oluşturuyor.

Temmuz, ağustos ve eylülde yoğunlaşan yangın vakalarının yüzde 44’ünün sigara, yüzde 20.9’unun elektrik kontağı ve yüzde 9,5’inin kasıt nedenlerinden kaynaklandığı raporlanmış bulunuyor. Sadece rakamlar bile yangına karşı güvenlik önlemlerini tam ve eksiksiz almanın ve sigorta yaptırmanın altını bir kez daha kalın bir şekilde çiziyor. Bu durum yangına karşı önlem almayı zorunlu kılıyor. Kullanılan donanımların yardımıyla yangınları söndürmek eskiye oranla daha kolay olsa da sigortanın olmaması durumunda karşılaşılan maddi zararları telafi etme imkânı yazık ki bulunmuyor.

Üçte birden az

Bu çarpıcı tabloya rağmen karşılaşılan birçok yangında, riskin gerçekleştiği rizikoların yangın sigortasının olmadığı, yine rakamlar üzerinden görülüyor. Verilere göre Türkiye’de 17 milyon 500 bin civarında konut mevcut. 2016 yılı istatistiklerine göre bu konutların sadece 5 milyon 369 bininin sigortası bulunuyor; diğer bir deyişle yaklaşık 3 konuttan 1’i sigortasız. Ticari tarafta ticari ve sınai rizikolar için düzenlenen poliçe sayısı 1 milyon 411 bin civarında. Bu rakam 3 milyonun üzerindeki KOBİ’nin yarısından fazlasının sigortasız olduğunu gösteriyor.

Birikimlerinizi koruyun

Yangın riskine karşı ev, işyeri ve yangın sigortası yaptırmanın önemine dikkat çeken Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, “Bin bir zorlukla edinilen ev, işyeri gibi yatırımların olası risklere karşı koruma altına alınmaması maalesef telafisi mümkün olmayan maddi sonuçlar doğuruyor. Söz konusu değerlerin bir yangın neticesinde ekonomik hayattan çekileceğini ve bir daha aynı duruma gelmelerinin çok zaman alacağını unutmamak gerekir. Bu durumun önüne geçmek için tahmin edemediğimiz risklere karşı ihtiyacımız olan sigortaları önceden temin ederek önlem almamız mümkün. Generali olarak konut, işyeri ve Yangın Sigortası branşındaki ürünlerimiz ile yaşanması muhtemel kayıplara karşı koruma sağlıyoruz. Vatandaşlarımızın bu ürünlere tüm satış kanallarımızdan, her an ve her yerden ulaşmalarını sağlayarak birikimlerini hızlı ve kolay korumalarının önünü açıyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr