Türkiye'nin önde gelen toplumsal araştırmalar şirketi KONDA'nın sahibi Tarhan Erdem, Türkiye'deki seçimlerde eşitlik ilkesinin ihlal edildiğini belirterek, artık oy kullanmayacağını açıkladı. Tarhan Erdem, T24'teki yazısında, seçim sonuçlarına saygı göstermeyeceğini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 7 Haziran seçimleri sonrasında "siyasal sistemin tek adam yönetimine dönüşmesi" yolunu amaçladığını yazan Tarhan Erdem, "Cumhurbaşkanı her gün kime oy verilmesi, kimlere oy verilmemesi gerektiğini anlatıyordu. Toplantıları, afişleri, adaylarıyla seçim yapılıyordu, fakat seçimim temel ilkesini kimse umursamıyordu. 1950’den beri milletvekili seçimi, ‘genel, eşit, gizli oyla’ yapılır. Bu ilke, 1961 Kanunu’nda, ‘eşit, tek dereceli genel oy esası’ olarak tanımlanmıştı. 1950’den beri kanuna göre ‘seçim işleri, seçim kurullarınca yürütülür.’ 1961 ve 1982 Anayasalarında, ‘seçimlerin yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılacağı’ yazılıdır. Bu ilkeler, Ocak 2012 Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu ile başlayıp 2014 Cumhurbaşkanı seçimleri ve sonrasında, fiilen yürürlükten kalkmıştır" diye yazdı.

AKP'nin 1 Kasım seçimlerinden eşit olmayan bir propaganda sayesinde galip çıktığını aktaran Erdem, "Propagandanın ne kadar etkili olduğu, Cumhurbaşkanının her gün konuşmasından belli değil mi? Ak Parti’nin devlet imkânlarını, tanıtım çalışmalarında pervasız kullanması da eşitliğin kalmadığını göstermeye yeter" diye yazdı.

"Eğer Anayasa maddesi ve kurul kararları geçerli olsaydı Erdoğan’ın 14 Ağustos’ta Ak Parti’yle ilişkisi kesilmiş, milletvekilliği ve dolayısıyla da ‘başbakanlık’ sıfatı düşmüş olurdu. Evet, Erdoğan seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır. Ancak seçildiği an, Anayasa’nın açık hükümlerini çiğnemiş, sonra gelişen siyasal olayları yozlaştırmış, sonraki seçimlerde seçim kanunlarının ilkelerini bertaraf etmiş, memleketini demokratik seçimlerden de mahrum bırakmıştır" diye yazan Tarhan Erdem, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinin yasal ilkelere uyulmadan yapıldığını söyledi.

Tarhan Erdem yazısında, "Bunlar meşru seçim değildir, bugünkü fiili durum ve yürütülen anlayış sürdükçe yapılacak hiçbir seçim de, ‘eşit seçim’ olmayacaktır. Yurttaş olarak hiçbir şey değişmeden ‘seçim sonucu’ olarak açıklanacak gayri meşru ilanları tanımayacağımı açıkça beyan ediyorum. Seçim denilecek oyunda ne oy veririm, ne de sonuçlarına saygı gösteririm" ifadelerini de kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr