Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan ve dün halk oylamasına sunulan barış anlaşması, yüzde 50.24 oyla reddedildi. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için ise referandumda onaylanması gerekiyordu.

Referandumda 13 milyon seçmen oy kullandı. Anlaşmaya "hayır" diyenlerin sayısı, "evet" diyenlerden yaklaşık 63 bin fazla oldu. BBCTürkçe'nin haberine göre; anlaşmanın reddedilmesinin ardından barış sürecinin geleceği belirsiz.

Referandumun sonucu Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos açısından büyük darbe olarak görülüyor.

"PES ETMEYECEĞİM"

Sonuçların açıklanmasının ardından halka seslenen Santos, mevcut ateşkesin hâlâ yürürlükte olduğunu söyledi ve "Pes etmeyeceğim" dedi. Santos müzakerecilere, Küba'ya giderek FARC liderleriyle bir sonraki adımı konuşmaları emrini verdiğini de belirtti.

"Timoşenko" olarak bilinen FARC lideri Timoleon Jimenez de, savaşa son vermeye kararlı olduklarını açıkladı.

KOLOMBİYA "BÖLÜNDÜ"

FARC 52 yıllık savaşın ardından silah bırakıp siyasi parti kurarak sivil siyasi sürece katılmayı planlıyordu. 297 sayfalık barış anlaşması, referandum sonucunda da ortaya çıktığı üzere Kolombiya'yı sert şekilde ikiye bölmüştü.

"Hayır" kampanyası eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe tarafından yürütülüyordu. Uribe mevcut hükumeti FARC'a çok yumuşak davranmakla suçluyordu. Uribe 'hayır' oyu çıkarsa hükümetin müzakere masasına geri dönmesi gerektiğini savunuyordu.

Büyük Soğuk Savaş mücadelelerinin sonuncusu olan çatışmalar Kolombiya'da yaklaşık 260 bin kişinin ölümüne, 6 milyon kişinin de evlerinden olmasına yol açmıştı.

HARİTALARDAKİ İLGİNÇ DETAY

Kolombiya'daki referandum sonuç haritasında ilginç bir detay göze çarpıyor. Yüzde 50.24 oyun, yani 'hayır' oyu kullananların çoğunlukta olduğu bölgelerin çatışmalardan daha az etkilenen bölgeler olması dikkat çekiyor.

İlk Kolombiya haritasında kırmızı ile işaretlenen bölgeler çatışmalardan daha fazla etkilenen bölgeler. Referandum sonuç haritasına bakıldığında kırmızı bölgelerden 'evet', çatışmalardan etkilenmeyen 'beyaz' bölgelerden ise 'hayır' oyu çıktığı görülüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr