Uğruna kamulaştırma için Bakanlar Kurulu kararı çıkarılan, izinsiz deniz dolgusuna ceza kestiği için liman başkanının koltuğunu kaydıran tesis, bölgede yarattığı tehlike ve çıkardığı gürültü nedeniyle çevrecilerin tepkisini çekiyor. Bölgede yaşayanlar, tesis için hem karada hem denizde olağanüstü ve rahatsız edici güvenlik önlemleri alındığını vurgulayarak, bunun da yüzer tesis Neptün'ün potansiyel tehlikesinin kanıtı olduğunu kaydediyor. 

İSTİM ARKADAN... 

Kızılburun mevkisindeki tesislerin yapımı bu yılın haziran ayında başladı. Denize kazıkların izinsiz olarak çakılması üzerine Yeni Foça Forum üyeleri suç duyurusunda bulundu. İnşaatın izinsiz olduğunun anlaşılması üzerine Aliağa Liman Başkanlığı, Kolin'e uyarı yazısı gönderdi. Bunun üzerine Liman Müdürü Behlül Karataş, neredeyse yazı muhatabına ulaşmadan görevden uzaklaştırıldı. Yerine Kürşat Ayyıldız getirildi. Tesis için gereken kamulaştırmaların BOTAŞ tarafından yapılması için ağustos ayında Bakanlar Kurulu kararı alındı. ÇED raporları yenilendi. 

BOMBA ÜZERİNDE! 

Çevreciler, Neptün'ün bölgede çevre ve yaşam üzerinde yeni bir tehdit olduğunu belirtiyor. Yeni Foça Forumu'ndan Canan Gedik, “En küçük bir sızıntıda korkunç bir patlamaya yol açacak LNG yüzer terminali ve küçük bir koy olan Çakmaklı kadar yer kaplayan Kolin'in sıvılaştırılmış doğalgaz depolama, dönüştürme ve nakil tesisleri ile bu tatil beldesi adeta bir bombanın üzerine oturtulmuştur” dedi.

Gedik, çekincelerini şöyle sıraladı: “145 bin metreküp LNG depolama kapasitesine sahip Neptun, günde 22,5 milyon metreküp doğalgaz arzı yapabilecek. Hava ile temas etmesi halinde patlama riski taşıyan LNG, özel güvenlik koşulları taşıyan devasa gemilerle Neptun'e taşınacak. Bu gemiler yanaşma, manevra, demirlemesi ve ayrılmasına kadar zaten yoğun olan deniz trafiği üzerinde büyük risk oluşturacak. Bu bölge artık bu kirli yükü taşıyamaz haldedir. Şimdi, Yırca'da bir gecede 6 bin zeytin ağacını kesmekten kaçınmayan Kolin, bu riskli yatırımı yaparken, zaten yoğun olan deniz trafiği, kış aylarında meydana gelen şiddetli fırtınalar, çevredeki fabrikalar, yüksek enerji nakil hatlarının yaratacağı tehlikeleri nasıl önleyeceği konusunda hiçbir rahatlatıcı girişimde bulunmamıştır. Varlığını 7/24 çıkardığı gürültü ile hissettirecek olan Neptun, sermayenin gözünde yaşamın ne kadar değersiz olduğunun bir göstergesi olarak burnumuzun dibinde duracaktır.” 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugünkü İzmir programında Başbakan Binali Yıldırım'la birlikte önce Fırat Kalkanı Harekatı'nda şehit olan Astsubay Furkan Yavaş'ın Gaziemir'deki baba evini ziyaret etmesi bekleniyor. İkili, Kolin'in tesisinin yanı sıra Tire'de süt tesislerinin açılışına da katılacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr