Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi, Kıbrıs Türk tarihine ışık tutmak amacıyla “Milli Tarih Müzesi” kuruyor. Yaklaşık iki yıldan bu yana çalışmaları süren “Canlı Tarih Müzesi’’nin, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nda açılması planlanıyor.

Kronolojik olarak üç bölümden oluşacak Müze’de, Kıbrıs’ın fethiyle başlayacak olan Osmanlı Dönemi, Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar Milli Mücadele Dönemi ve KKTC’nin kuruluşu ve günümüze kadar olan süreç anlatılacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Milli Tarih Müzesi’nin, Kıbrıs Türkü’nün hep birlikte kuracağı bir proje olduğuna dikkat çekerek elinde herhangi bir bilgi, belge, eski dönemlere ait malzeme olan kişilerin müzeye katkı sağlayabileceğini söyledi. Bu müzenin Kıbrıs Türkü’nün hikâyesini, geçmişini, köklerini geleceğe aktarmak için kurulduğuna dikkat çeken Günsel, şöyle devam etti:

2000 metrekare alanda kurulacak olan müzede tüm anlatımlar elektronik olarak hem Türkçe hem de İngilizce olacak. Yakın Doğu Üniversitesi Kampusu’nda yer alacak Milli Tarih Müzesi’nin kurulunda Yakın Doğu ve Girne Üniversiteleri’nde 35 değerli bilim insanı yer alıyor.

 

Geçmişi taşımak

Milli Tarih Müzesi Bilim Kurulu Başkanı Yakın Doğu Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Amacımız ve hedefimiz Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesini, geçmişini ve köklerini bugüne taşımak’’ dedi.

 

Canlı tarih

Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü ve Milli Tarih Müzesi kurucu kuratörlüğünü yürüten Ali Rıza İşipek “Canlı tarih dediğimiz Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılmış olan mücahitlerimizle röportajlar gerçekleştirerek bir arşivleme sistemi kuracağız. Milli Eğitim Bakanlığı’yla çalışmalar yürüterek her gün ilkokul çağından, üniversite çağına kadar birçok çocuğumuzu burada sınıfça ağırlayacağız. Standart bir müze olmayacak” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr