Kuzey Kıbrıs’ta en çözüm yanlısı siyasi olduğu için geçen yıl yüzde 60 oyla cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı ile Demokrat Parti-Ulusal Güçler’in oluşturduğu muhafazakar hükümet arasındaki anlaşmazlık, Güney Kıbrıs’la müzakereleri de yansıyor. New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Rum lider Nikos Anatasiadis ile Akıncı’nın gerçekleştirdiği üçlü zirve sonrası KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Akıncı’nın “2016’da çözüm” sloganını tuzla buz eden açıklamalar yaptı. AFP’ye konuşan Ertuğruloğlu, Kıbrıslı Rumlara egemen devlet, Kıbrıslı Türklere ayrılıkçı azılınlık muamelesi yaptığından BM destekli müzakere sürecinin baştan başarısızlığa mahkum olduğunu söyleyip “Devam eden müzakere süreci apaçık bir başarısızlık” dedi. Ulusal Birlik Partisi (UBP) lideri Ertuğruloğlu, “müzakere sürecinin her iki taraf için kabul edilebilir bir sonuç çıkaracağından ciddi şüphelerini” dile getirdi.

'EŞİT STATÜ' VURGUSU

Akıncı ile Anastasiadis’in varacağı olası anlaşmanın Kıbrıslı Türklerin Rumlarla eşit egemenliği ve Türkiye’nin garantörlüğünü tanımaması halinde referandumda reddedileceğini söyleyen Ertuğruloğlu şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımız ile her konuda hemfikir miyiz? Hayır. Bu, onun, Kıbrıslı Türkler için bizim kabul edemeyeceğimiz bir sonuca ulaşmaya çalıştığı anlamına mı geliyor? Hayır, böyle bir şey söylemiyorum. O kendi dünyasında yaşıyor, yaptıklarının Kıbrıs Türk halkına yardımcı olacağına inanıyor. Bizse ‘Sen umut etmeye devam et. Ama bu bizi hiçbir yere götürmeyecek’ diyoruz.” Rum tarafının Türk tarafını eşit statüde kabul etmediğini belirten UBP lideri “Uluslararası tanınmanın sefasını sürdükçe Rumları kendileriyle eşit görmedikleri bir halkla bir şeyler paylaşmaya hiçbir şey teşvik edemez. Bizim cumhurbaşkanı ile ayrıldığımız nokta bu” diye konuştu. Görüşlerinin BM ve ABD yetkilileri tarafından soğuk karşılandığını aktardı.

Akıncı da New York’tan adaya dönüşte “eşitlik, güvenlik ve özgürlüğün garanti altına alınmayacağı bir çözümün Kıbrıs Türk halkının onaylayabileceği bir çözüm olamayacağını, üç ayda çözüm olmazsa başka bahara kalacağını” söyledi. KKTC lideri “Ama bugün için olumlu gördüğümüz senaryoya yoğunlaşalım. Çünkü elde edilebilir, kaçırılması yazık olacak” diye ekledi. Akıncı ile Anastasiadis 4 Ekim’de yoğunlaştırılmış müzakerelere geçecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr