Kamuoyunda “fişleme yasası” olarak da bilinen “Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı”, Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarıya göre vatandaşların tüm kişisel verilerini, üyelerini Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın atayacağı “Kişisel Verileri Koruma Kurulu” koruyacak.

CHP, HDP ve MHP üyeleri, Erdoğan’ın atama yapma yetkisine “bağımlı kurul” eleştirisi getirince AKP, üyelerin göreve başlamadan önce “kurulun bağımsızlığı için” anayasaya bağlılık ve tarafsızlık yemini etmesini önerdi.

Tasarıyla muhalefetin tüm eleştirilerine karşın MİT’e de “kişisel verileri işleme” yetkisi verilirken muhalefetin diretmesiyle biyometrik veriler ile birlikte genetik veriler de “özel nitelikli kişisel veri” kapsamına alındı. Buna göre özel nitelikli veriler rıza olmadan işlenemeyecek.

“Kişisel Verileri Koruma Kurulu”nun üyelerinin 4’ü, Bakanlar Kurulu, 3’ü de Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek. CHP, görüşmeler sırasında, kurul üyelerinin Yargıtay, Danıştay, YÖK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı tarafından önerilen üç aday arasından TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak oylamayla seçilmesini önermişti.

 

Hakan Fidan tartışması

Tasarıyla MİT’e de “istihbari faaliyetler kapsamında kişisel verilerin işlenmesi” yetkisi verildi. CHP’li Cemal Okan Yüksel “MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AKP’den milletvekili aday adayı olmuştu. Fidan’ın aday olmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan karşı çıkınca yeniden görevinin başına geldi. Artık biz bu müsteşarın tarafsız olacağından emin olamayız. İstihbari olarak elde edilecek verileri iktidarın istediği isimlere vermesi hayatın olağan akışına uygundur” diyerek tasarının ilgili maddesine itiraz etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr