‘Rüzgâra göre yön veriyor’

Meclis’te gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Kılıçdaroğlu’nun sorulara verdiği yanıtlar ana başlıklarıyla şöyle:

* Kalın’ın altında bir Saray sözcüsü (Binali Yıldırım’ın tazminat konusunda çelişkili ifadeleri): Binali Bey başbakanlık koltuğunda oturuyor ama Başbakan değil. Düşük profilli Saray’ın sözcüsü. Kalın’ın da altında bir sözcü. Tazminat ödenip ödenmemesi konularında yetkili değil. Saray’dan alacağı bilgi çerçevesinde düşünce oluşturan, Saray’dan esen rüzgâra göre kendini yönlendiren bir kişi.

* Dönüşleri garanti değil (Bakanların ABD’ye yolculuğu): Giderlerse bana haber versinler, kendilerine uçak bileti alacağım. ABD’de arzu ettikleri eyalete gidebilir ama dönüşleri konusunda garanti veremiyorum. Gidişlerini garanti ediyorum ama dönüşleri konusunda bir garanti söz konusu değil. Tabii her giden ilk kez gittim bir daha nasıl olsa sürekli giderim diye de öyle bir hevese kapılmasın. Bayraktar da dahil. O da garanti değil.

‘Haksızız deyip...’

* Özrü onlar dilemeli: Gerek İsrail ile gerek Rusya ile ilişkilerde Türkiye’nin itibarı asla dikkate alınmadı. Türkiye’nin haklı olduğu konuda “Biz haksızız” deyip, özür mektupları gönderiyorlar. Sınırı ihlal edenler biz değiliz onlar. Angajman kurallarını belirledik, dünyaya ilan ettik. Hangi gerekçeyle özür diliyoruz. Özür dilemesi gerekiyorsa, “Kusura bakmayın, sınırlarınızı ihlal ettik” diye onların özür dilemesi gerekirdi.

* Mağdurların hakları yasayla alınıyor: 20 milyon dolar karşılığında Türkiye’nin iradesi satıldı, Gazze ablukası tanındı. Mağdurların davalarından hangi gerekçeyle vazgeçiyorsunuz? Aslolan bu mağdurun davadan vazgeçip vazgeçmeyeceğidir. Mağdurların haklarını yasayla ellerinden alıyorlar, bu insan haklarına aykırı. Bu, Türkiye ile dalga geçmektir. Kanun geldiğinde muhalefet yapılacak tabii.

'Dünya kadar ödün verdik'

* Hamas’ın adamları yurtdışına çıkarılacak: Adamların dünya kadar çıkarı oldu, bizim ne çıkarımız oldu? 20 milyon dolara ablukayı bize dayattılar ve kabul ettirdiler. İnsani yardım önce Aşdod’a gidecek, oradan Gazze’ye gelecek. Hamas’ın Türkiye’deki bazı adamları yurtdışına çıkarılacak. İsrail’in öngördüğü pencereden biz Filistin’i kabul edeceğiz. Dünya kadar ödün verdik, üstelik kabahatli de İsrail.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr