CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla partisinin Avcılar'da düzenlediği "Sevgi ve Emek, Kadın Demek" adlı etkinliğe katıldı. Kılıçdaroğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, yeni Anayasa tartışmalarındaki ilk 4 maddeye dikkat çekerek, "Bir tek CHP'li parlamentoda varsa, hiçbir değişikliği yapamayacaklar" dedi.

"İLK 4 MADDE KIRMIZI ÇİZGİMİZ"

Kılıçdaroğlu, yanında getirdiği Anayasa kitapçığını kürsüden göstererek, "Anayasanın ilk 4 maddesine biz dokundurtmayız. Neden? Kurucu iradenin yani bu devleti kuranların iradesi ilk 4 maddede var, onlara dokunmayız. Kimse kusura bakmasın Türkiye Cumhuriyetini bize kimse altın tepside ikram etmedi. Türkiye Cumhuriyetini babalarımız, dedelerimiz gözyaşıyla, kanlarıyla kurdular." dedi.

FONDA TÜRK BAYRAĞI VE DEV ATATÜRK RESMİ

Fonda Türk Bayrağı ve Atatürk resminin yer aldığı kürsüden eleştirilerini sürdüren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "O iradeye biz toz kondurmayız. İki, Osmanlı'dan gelen parlamenter sistemimiz var. Gelin, parlamenter sistemi güçlendirelim. Buna varsanız, 'Evet' dedik" diye konuştu.

"DEĞİŞTİREMEZSİNİZ"

Kendilerine sık sık Anayasanın ilk 4 maddesinde ne olduğunun sorulduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, maddeleri tek tek okudu. Kılıçdaroğlu, "Onları size okuyayım. İlk 4 maddenin birincisi, 'Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.' Yani 'padişahın kulu değil, bu ülkenin onurlu bir bireyiyiz' diyor. 'Biz kimsenin kulu olmayacağız' diyor. 'Yok edin insanın insana kulluğunu' diyor. Bunun nesini değiştireceksiniz? 'Değiştireceğiz' diyorlar. İzin vermiyoruz, vermeyeceğiz, diyoruz. İkinci madde, Cumhuriyetin niteliklerini sayıyor. 'Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçtaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir'. 'Bunu da değiştirelim' diyorlar. 'Değiştiremezsiniz' diyoruz" şeklinde konuştu.

POST BENZETMESİ

Demokratik, laik, huzurlu bir Türkiye istediklerini vurgulayan CHP lideri, "'Değiştireceğiz' diyorlar. Niçin? Bir diktatör bozuntusuna post yaratmak için. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

"PARLAMENTODA BİR TEK CHP'Lİ VARSA, DEĞİŞİKLİK YAPAMAYACAKLAR"

Anayasayı değiştirmek isteyenlerin Atatürk milliyetçiliğine mi kafayı taktıklarını soran CHP lideri, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti bir etnisite devleti değildir. Bir siyasal bilinç devletidir. Her etnik kökenden insanımız Çanakkale'de kucak kucağa yatıyor. Hiçkimse unutmasın. Atatürk milliyetçiliğini sonuna kadar savunacağız. Üçüncü madde, 'Türkiye, devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir'. Neyini değiştireceksiniz? 'Bunu da değiştireceğiz' diyorlar. Evet, Türkiye Cumhuriyeti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Evet, dilimiz de Türkçedir. Bunu da savunuyoruz. Daha önemli bir madde var: Bayrağın şekli kanunda belirtilen al bayraktır. Onur duyuyoruz. Önümüzden geçtiği zaman ayağa kalkıyoruz. 'Milli marşı, İstiklal Marşı'dır'. İstiklal Marşı'ndan niye gocunuyorlar? Ve 'Başkenti Ankara'dır' diyor. Bunların niyeti bozuk... 'Niye başkent Ankara olsun.' Herhalde bunu düşünüyorlar. İstedikleri gibi düşünsünler. Bir tek CHP'li parlamentoda varsa, hiçbir değişikliği yapamayacaklardır."

1919-2016 KIYASLAMASI...

Konuşmasının başında Halide Edip Adıvar'dan da söz eden Kılıçdaroğlu, 1919 yılı ile 2016 yıllarını kıyasladı. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Mayıs 1919... İstanbul işgal altında. Sultanahmet'te bir kadın konuşuyor. Milli kurtuluş hareketini başlatan hareketlerden birisidir. Adı Halide Edip. İşgal altında İstanbul ve Türkiye'yi milli kurtuluşa davet ediyor. Geliyorum, 2016'ya. İstanbul işgal altında değil ama İstanbul'da kadınlar, seslerini yükseltmek istiyorlar. Ama meydanlar yasaklanıyor. O zaman düşünmemiz gerekiyor. Düşman işgali altındaki bir İstanbul'da kadınlar mücadele veriyor, sözde demokrasinin olduğu bir ülkede kadınlar sokağa çıkamıyor."

"BARIŞI KADINLAR GETİRİR"

Kadınların giyim kuşamına hiçkimsenin müdahale etmemesi gerektiğini söyleyen CHP lideri, sözü, katıldığı şehit cenazelerine getirerek, "Orada şehit yakınlarının gariban Anadolu insanı olduğunu görürsünüz. Bu Ankara'da oturan beyler kendi çocuklarını gönderiyorlar mı oraya? Ama sizin çocuklarınızı gönderiyorlar. Üzerinden siyaset yapıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Bu ülkeye barışı ancak ve ancak kadınlar getirir" diye konuştu.

"KAŞINI GÖZÜNÜ YARIYORLAR"

Kadına yönelik şiddete Kadıköy'deki ve Zaman Gazetesi önündeki polis müdahalelerini örnek gösteren Kılıçdaroğlu, "Kadınlar Günü'nde Kadıköy Meydanı'nda dertlerini anlatmak istiyorlar, polis copuyla karşılaşıyorlar... Bir gazeteye el konuluyor. Kadınlar gidiyorlar protesto etmek için. Coplarla kadınların üzerine yürüyorlar. Kaşını gözünü yarıyorlar. Asla buna izin vermemeliyiz" dedi.

KADINLARA CHP ROZETİ TAKTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından partisine katılan 5 bin kadın adına, aralarında şehit yakınlarının da bulunduğu 10 kadına rozetlerini taktı.
Eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte kadınların yoğun ilgi gösterdiği CHP Genel Başkanı kürsüden güçlükle ayrıldı.

KADIN KOROSU

CHP İstanbul İl Başkanlığı ve CHP'li Avcılar Belediyesi'nin Gümüşpala Parkı'nda ortaklaşa düzenlediği etkinlikte kadınlar ön sıralarda oturdu. Erkekler ise arka sıralara gönderildi.

Avcılar Belediyesi Binbir Çiçek Kadın Korosu'nun seslendirdiği türkülere kadınlar eşlik etti.
"İstanbul ve Marmara'nın tek kadın belediye başkanı" olarak anons edilen CHP'li Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, "Avcılar bir kadını, Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkelerine bağlı olarak belediye başkanı seçmiştir" diyerek, etkinliğe katılan herkese teşekkür etti.

ŞİDDET SONUCU YAŞAMINI YİTİREN KADINLAR İÇİN SAYGI DURUŞU

Berkin Elvan'ın anne ve babasının da katıldığı, Gezi olaylarında yaşamını yitiren gençlerin annelerinin Kadınlar Günü'nün ayrıca kutlandığı etkinlikte, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, bütün şehitler ve şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınlar için 1 dakika saygı duruşunda bulunuldu. Ardından da İstiklal Marşı söylendi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr