CHP Genel Başkanı Kemal Kıılçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuşuyor. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

- Şu anda en sorunlu kentlerimizin başında Kilis geliyor. Vatandaşlarımız ciddi huzursuz. 25 Nisan itibariyle 17 vatandaşımız hayatını kaybetti, yaralanan 60, hastanede tedavi gören sayısı çok daha fazla.

- Halk isyan etmek istiyor. Hükümetin bir önlemi var elektrikleri kesmek, interneti durdurmak. Ben düşünüyorum Kilis niye bu durumda? Otur elini vicdanına koy.

- Kilis'in nüfusu 90 bin 400. 150 bin Suriyeli var. Bir şehrin nüfusu yabancılar daha fazlaysa kültürel yozlaşma olabilir, isyan olabilir. O yüzden vatandaş soruyor 'Nerede bu devlet' diye. Soracaksın kardeşim, devlet burada ama hükümet yok. Bütün devletlerin istihbarat örgütleri orada cirit atıyor.

- Sınır tamamen açık, gidip-gelen kim belli değil. Bizim ambulanslar gidip alıyor getiriyor. IŞİD'lileri getiriyor. Kilisli tedavi göremiyor. Suriyelilere veriliyor, elbette verilsin ama bu tablo gösterilecek tablo değil. Aile kurumu derinden sarsılıyor, kadına şiddet artmış durumda.

- Suriyeliler işyeri açıyor, vergi kayıtları yok, sigorta ödemiyor. Kilisli nasıl rekabet edecek? Tek yapabileceği şey şikayet etmek. Yürüyüş yapmak istiyorlar ona da TOMA'larla müdahale ediyorlar. Bu vatandaş sorunlarını nerede anlatabilecek?

- Türkiye'de çiçek hastalığı bitmişti, Kilis'te çiçek hastalığı çıktı? Kim onlardan sorumlu? Devlet yerinde duruyor, 'hükümet nerede' diye soracaksın. Ev kiraları 2'ye 3'e katlandı. Kilis niye bu hale geldi? Durup dururken Suriye niye düşman ilan edildi?

- Bizim silah göndermemizin, Müslümanı Müslümana kırdırımanızın nedeni ne? Elini vicdanına koyup Kilisli kardeşlerim bu soruya cevap versin. Emevi Camisi'nde namaz kılacaklardı, Süleyman Şah Türbesi'ni kaçırmak zorunda kaldılar.

- 3 saatte Şam'a gireceklerdi. Bırakın Şam'a girmeyi 2,7 milyon Suriyeli Türkiye'ye girdi. Böyle bir tablo olabilir mi? Bunun sorumlusu kim?

- 'Kimse Türkiye'nin gücünü test etmeye kalkmasın' diyorlardı. Kilis hedef alınıyor, bunların sesi çıkıyor mu? Karşıda IŞİD var, niye müdahale etmiyorlar? Devlet, hükümet niye vardır? Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak için vardır. Sen sağlayabiliyor musun, yapamıyorsan çekileceksin, gideceksin.

- 'Roket düştü' diyorlar. Sanki tesadüfen böyle bir düşme olmuş. Adam gözeterek silahını atıyor. AKP'nin bakanı da derhal Kilis'i terk ediyor, Kilisli nereye gitsin? Türkiye'de istihbarat yok. İstihbarat olsa Ankara'da, İstanbul'da bombalar patlayabilir mi? Kaotik durum varmış, bunun baş sorumlusu AKP hükümetidir. CHP iktidarında hiçbir ülke ile düşmanlık içinde olmayacağız. Ne Rusya, ne ABD, ne Suriye, ne Mısır'la... Yurtta barış, dünyada barış diyeceğiz.

- IŞİD'e ses çıkarmamalarının nedeni onlara silah göndermeleri. Türkeş, 'Yemin ederim, vallahi ve billahi o silahlar Türkmenlere gitmiyordu. Bilerek söylüyorum. İddia ederek söylüyorum. Bizim o bölgeyle irtibatımız var' diyor. El Nusra, El Kaide, IŞİD'e gidiyordu o silahlar.

- Yaşanan sorun, sadece Kilisililere zarar vermiyor, bütün Türkiye'ye zarar veriyor. Adana'da eylemler oldu. Patates üreticileri sokağa döküldü, 'para etmiyor' diyor. Sen yine üret, yine ek ama sakın AKP denen partiye bir daha oy verme.

- Rusya'ya marul göndermişler, Rusya geri göndermiş. Patlıcanı geri göndermişler. Hem bizim, hem o ülkeler lehine. Kavgadan kim ne kazanacak? Bütün dünyayı kendimize düşman ettik. Bütün dünya bu ülke yöneticileriyle dalga geçiyor.

- O evlatlarımızın ahını alacağız dedik. Alel acele mahkemeyi toplayıp ceza verildi. Bu dosya kapandı dendi. Bu dava kapanmayacak. O çocuklar bizim çocuklarımız, o çocuklara yapılanları asla ve asla unutmayacağız. Eğer unutursak insanlarımızdan çıkmış oluruz.

- Nerede bu çocukların hakkını savunan hükümet? Nerede bu çocukların hakkını savunan adalet?

- MEB Bakanı sen kaç tane bu çocuklar için yurt yaptın? Sende insanlık var mı?

- Bütün annelere sesleniyorum. Bütün evlatlarımızı koruyacağız. Ve size CHP yönetiminde bütün öğrenci yurdu sorununu halledeceğimize söz veriyoruz.

- Evlatlarımız bizim evlatlarımız, çocuklar bizim çocuklarımız.

- Ergenekon davası sürecinde 100 binden fazla telefon incelemeye alındı. 3 bin kişi hakkında tatbikat yapıldı. 7 kişi ifade vermeden hayatının kaybetti. 7 kişi kanserden hayatını kaybetti.

- Namus insanları aylarca yıllarca hapiste tuttular.

- Türkan Saylan'ın evini bastılar onu da darbeci olarak suçladılar.

- 83 yaşındaki İlhan Selçuk'un evi basıldı, o da vefat etti.

- Bunlarda vicdan yok arkadaşlar. 

- Bir Silivri edebiyatı oluştu arkadaşlar.

- Bu olay AKP'nin Türkiye yaptığı kumpas olayıdır.

- Diktatör bozuntusu sen bizim bilmediğimiz neleri verdin?

- Bunların insanlığı da yok, bunların ahlakı da yok.

- Siz devleti yönetiyorsunuz çocuk musunuz dedim. Bunların yatacak yeri yok.

- Kim çıkıp da söyleyebilir parlamento artık bekleme odasındadır diye.

- Meclis Başkanına soruyorum Ergenekon'u yapan kim? Medya özgürlüğünü yok eden kimdi? Yargıyı bir sopa olarak kullanan onlar değil mi? Başkanlık sistemini nasıl getireceğiz onun peşinde.

- Syaın Meclis Başkanı şunu bilin ki CHP parlamentoda olduğu sürece bu sistem Türkiye'ye asla gelemez.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr