Kılıçdaroğlu'nun konuşşmasının satırbaşları şöyle:

Bana hesap vermeyen bir çağdaş demokrasi gösterin. Bunlar bilmezler emin olun. 1330 kamu kurumunun kaçı denetlendi Sayıştay tarafından? Sadece 480’i. 850’si denetlenmedi. Buraya 2014’ün kesin hesabı geliyor, 850 kamu kurumu denetlenmemiş.

Hocalı katliamı insanlık tarihindeki kara bir lekedir. CHP olarak yanlarında olacağız.

Gönül isterdi ki akademisyenler çıkıp anlatsa bütçeyi. Bizi eleştirmek yerine bütçeyi anlatsaydınız

Niye bütçeler özel yasa ile gelir? Ve belirli bir tarih içersinde görüşmek zorundayız?

Çocuk doğduğuı andan itibaren vergi öder. Vergiyi toplayan hükümet bu verginin nasıl harcanacağına karar veremez, kararı millet adına vekiller verir. O nedenle biz buna Bütçe hakkı, halkın hakkı diyoruz.

Kesin hesap kanunuyla birlikte ele alıyoruz. Parlamento yetkiyi verir. Ama bir göreviniz daha var. Hükümet tarafından bu yetki ne kadar yerine getirildi?

Paraların nereye ne kadar harcandığını parlamentoda konuşulması önemli.

78 milyon kişi vergi ödüyor. Recep Usta'nın hakkı vardır, mevsimlik işçinin, mehmetçiğin, sigortasız çalışan gencin hakkı vardır. Bütçe bu kadare önemlidir. Bu kadar kısır tartışmalara sokulması vahimdir.

Biz aynı yetki veriyoruz, aynı zamanda denetliyoruz. Bütçe hakkı budur ve devredilemez.

İKİ SORUYA YANIT BEKLİYORUM

Sayın Davutoğlu'ndan iki soruya yanıt bekliiyorum.

Birincisi: Ben vergi ödüyorum. Herkes ödüyor. saray yapıyorsun. Sarayın maliyetini öğrenmek istiyorum. Kendi grubunuza, tüyü bitmemiş yetime saygıız varedsa maliyetini söyleyin

İki: Ben önemli mevkilerde bulunan kişilerini TC'nin çıkarlarını koruması gerektiğini düşünürüm.

Cumhurbaşkanı, dönemin Başbakanı Erdoğan Libya'ya gitti. İnsan hakları hizmet ödülü verdi. Şimdi ayrıca 250 bin dolar para verdi. 250 bin doları ne yapacaksınız diyesoruldu. Şehit ve gazi derneğine vereceğim dedi. Başbakansınız hangi derneğe bağışlandığını öğrenmek istiyorum. O parayı hangi derneğe verdiyseniz açık yanıt bekliyorum

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr