CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Trabzon’da düzenlenen CHP Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına katıldı. Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi tartışmalarına değinerek ülkede rejimin değiştirilmeye çalışıldığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Trabzon’da bir otelde sabah kahvaltısında bir araya geldiği sivil toplum kuruluşu temsilcilerini dinledi, soruları not aldı. CHP Tonya Kadın Kolları üyesi yöresel kıyafetli kadınların yanına oturduğu Kılıçdaroğlu’na Genel Başkan Yardımcıları Çetin Osman Budak, Kamil Oktay Sındır, Seyit Torun, Tekin Bingöl ile Genel Başkan Başdanışmanları Mehmet Bekaroğlu ve Veli Özdemir eşlik etti. Kılıçdaroğlu, kahvaltının ardından partisinin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına katıldı.

İl başkanlarına seslenen Kılıçdaroğlu, konuşmasına Siirt Şirvan’daki maden kazasını hatırlatarak başladı. Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’nın birinci ülkesi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “İş kazasında en çok ölümler Türkiye’de oluyor. Avrupa birincisiyiz, dünyada üçüncüyüz. Biz kaza olduktan sonra önlem alıyoruz. Aklı başında olan hükümetler kaza gerçekleşmeden önlemleri alıyor. Aramızdaki temel farklılık bu. Bu farklılığı bugüne kadar bu hükümete anlatamadık. Avrupa, Japonya, ABD nasıl önlem alıyorsa siz de alın. Yasa ve yönetmenlikler belli. Kaza oluyor, işçi hayatını kaybediyor. Hep beraber ağlıyoruz. Avrupalı böyle yapmıyor. Önleminizi alırsınız, ondan sonra, ‘Ne yapalım, Allah’tan geldi’ dersiniz. Şimdi biz her şeyi Allah’a havale ediyoruz. Kendi kusurlarımızı bile Allah’a havale ediyoruz” dedi.

‘Başkanlık ihanettir’

Başkanlık tartışmalarına da değinen Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin birçok önemli sorunu olduğunu, ancak bir kişinin başkanlık koltuğuna oturtulması olayının her şeyin önüne geçirildiğini söyledi. Başbakan Binali Yıldırım’ın “Türkiye’nin rejiminin değişmeyeceği” yolundaki açıklamalarını anımsatan CHP lideri, “Cumhurbaşkanlığı yerine başkan getirilmesi, üstelik bütün yetkilerin bir kişide toplanması rejim değişikliği değil de nedir? Bu ülkenin rejimini bir parti ya da kişi belirleyemez. Bunu toplumların tarihi belirler. Bu ülke deneme tahtası değildir. Kan akmıştır, gözyaşı dökülmüştür. Bir kişi için rejim değişmez. Bunu yapanlar, bu ülkeye ihanet içindedir” dedi.

Başkanlık sistemini isteyen iki kişi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, bunlardan birinin dışarıdaki Erdoğan, diğerinin de içerideki Abdullah Öcalan olduğunu öne sürdü. Erdoğan’ın 1993’te yaptığı bir konuşmada “Başkanlık sistemi bir özenti. ABD’nin baskı ve dayatmasıdır” dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, daha sonra Erdoğan ve Öcalan’ın açıklamalarından çeşitli örnekler verdi ve Öcalan’ın başkanlık için Erdoğan’a destek vaat ettiğini söyledi. MHP lideri Devlet Bahçeli’ye de seslenen Kılıçdaroğlu, “Sayın Bahçeli aynı duyarlılıkla düşünmeli. Bu ülkenin hamurunda acı, kan ve şehitler var. Bu ülke altın tepside sunulmadı bize. Her şey oyla olmaz. Ben şu kadar oy aldım her şeyi yaparım diyemezsiniz” dedi.

‘Bu önerge insanlığa sığmaz ’

TBMM’ye sunulan tasarıyla tartışmalara neden olan cinsel istismar ile ilgili düzenlemeye de değinen Kılıçdaroğlu, kız çocuklarına tecavüz edenlere af getirildiğini söyleyerek, “Sizde vicdan, ahlâk yok mu? Ahlâka bakın. Böyle bir ahlâk olabilir mi? Bu insanlığa sığmaz. 83 kadın kuruluşu ortak bildiri yayımladı. Bütün kadın kardeşlerimi bu yüreklilikten dolayı kutluyorum. İyi ki varsınız ve çocuklarımıza sahip çıkıyorsunuz” dedi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr