Kıbrıs Türk ve Rum liderleri arasında Cenevre’deki zirvenin dün üçüncü ve son günü haritalar verilirken garantörlerle beşli toplantı da netleşti. Bugün TSİ 13.00’te BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde BM’nin Cenevre Ofisi’nde başlayacak konferans, uzun bir aradan sonra Kıbrıs’a dair ilk uluslararası konferans olacak. Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis “Kıbrıs sorununun tarihinde ilk kez bu kadar önemli bir konferans gerçekleştiriyor olacağız” dedi.

Dışişleri Bakanlar katılıyor

Konferansa KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Britanya katılacak. Üç garantörü dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu, Nikos Kocias ve Boris Johnson temsil edecek. Guterres’in Akıncı ve Anastastasiadis ile buluşmasının ardından 25’er kişilik heyetlerle konferans başlayacak. TSİ 15.00’te geçilecek resepsiyona BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve AB delegasyonu da katılacak. AB’yi Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker temsil edecek. TSİ 16.00’da geçilecek çalışma yemeğinde liderlere üçer kişilik heyetler eşlik edecek. Sonrasında devam edecek konferans 20.00’ye dek sürecek.

Haritalar çelik kasaya

Akıncı ile Anastasiadis Cenevre’de “Mülkiyet”, “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “Garantiler ve Güvenlik”, “Toprak” başlıklarını ele alırken, mülkiyet için ödenecek tazminatlarla ilgili toplantıya Dünya Bankası ve IMF uzmanları da katıldı. Dün görüşmelere ara verildiğinde basın toplantısı düzenleyen BM Temsilcisi Espen Barth Eide, ilerleyen saatlerdeki harita değiş tokuşuyla ilgili “harita uzmanlarının kapalı kapılar ardında vermesi ve BM kasasına kilitlenmesi sayesinde kamuoyuna sızmayacağını, ama her iki tarafın da pazarlıklar sebebiyle birbirinin haritasını bildiğini” anlattı. İki tarafın adanın ne kadarını kontrol edeceği konusuna uzlaşmaya çok yakın olduğunu söyleyen Eide “Annan Planı’nda nihai haritayı BM sunmuştu. Bu bir ilk, çok önemli ve tarihi bir an. İlk kez iki lider yeniden birleşecek ülkenin sınırlarıyla ilgili harita veriyor” vurgusu yaptı. Beşli zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras ve Britanya Başbakanı May’in katılıp katılmayacağına net cevap vermedi. KKTC Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Barış Burcu haritalarda Türk tarafının yüzde 29.2, Rum tarafının yüzde 28.2 toprak ile yaklaştığını belirtti. Komisyon Başkanı Juncker “Kıbrıs’ın normal yoldan birleşmesi için en son fırsat” uyarısı yapıp barış için risk alınmasını istedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr