CHP Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, yurtdışı seçmenin oy verme işlemlerinin ilk üç gününe ilişkin bilgi verdi. Hafta içi olmasına karşın katılımın 1 Kasım seçimlerinin ilk gününe göre 3.5 kat fazla olduğuna dikkat çeken Bingöl, artan katılımın “hayır”ın lehine olduğunu kaydetti. 1 Kasım’da toplam usulsüzlükle ilgili 6 tutanak tutulduğunu belirten Bingöl, yalnızca 3 günde 9 tutanak tuttuklarını dile getirdi ve “Daha işin başındayız ve böylesine fazla sayıda olumsuzluk yaşandı. Arkadaşlarımızın dikkatleri sayesinde bunlar tespit ediliyor. Herhalde işlerin iyi gitmediğini görüyorlar ki böyle usulsüzlüklere, yanlışlıklara ve ahlaki olmayan yollara başvuruyorlar” dedi.

Yurtdışında 27 Mart Pazartesi günü itibarıyla Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa ve İsviçre’de oy verme işlemi başladı. 1 hafta boyunca 2 milyon 972 bin 676 seçmen, 57 ülkedeki 120 temsilcilikte bulunan 3 bin 182 sandıkta oy kullanacak. İlk üç günün rakamlarına ilişkin bilgi veren CHP’li Bingöl, ilk günden itibaren 1 Kasım seçimlerine kıyasla büyük bir yoğunluk yaşandığını kaydetti. Oy verme işleminin 1 Kasım seçimlerine göre ilk gün 3.5 kat fazla olduğunu söyleyen Bingöl, “Bu oran referanduma katılımın da fazla olduğunu gösteriyor. Aynı yüksek oy verme işlemi ikinci ve üçüncü günler için de söz konusu. İlk üç günde yurtdışında kullanılan oyların toplamı 141 bin. Hafta içi böyle bir katılım olduysa hafta sonu katılım daha da artacaktır” dedi. Katılımın fazla olmasının bazı nedenleri olduğunu söyleyen Bingöl, “İlki; AKP’nin Hollanda ve Almanya’yla olan gerginlikle ilgili yaşattığı sorunlar. Anlaşıldı ki bu sorunlar bir amaç için bu kadar yüksek düzeye çıkarıldı. Bunu Başbakan Binali Yıldırım kendi ağzıyla ‘Maksat hasıl oldu’ diyerek itiraf etti. Görünen o ki yurtdışı oylarında AKP, aradığını bulamamış” diye konuştu. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinin oy analizi yapıldığında yurtdışında sandığa giden seçmenin çok önemli kısmının AKP seçmeni olduğunu dile getiren Bingöl, “Orada bir doyuma ulaşılmıştı. Eğer bu oy verme oranı yüksek çıkıyorsa, bu oran hayırın lehine olacaktır” ifadelerini kullandı.

3 günde katılımın yalnızca 6 ülkede yüzde 4.75 olduğuna dikkat çeken Bingöl, 1 Kasım seçimlerinde yurtdışında seçime katılımın yüzde 40 oranında gerçekleştiğini söyledi. Bingöl, “14 günlük bir oy verme süresi olmasına karşın bu kadar yoğun ilgi, oy verme işleminin yüzde 60’a ulaşacağını gösteriyor” dedi.

‘3 günde 9 usulsüzlük’

3 günlük süre içinde usulsüzlük ve yönlendirme ile ilgili 9 tutanak tutulduğunu belirten Bingöl, “Bu 9 tutanak hem sandık kurullarına hem konsolosluklara bildirildi. Bu tutanaklar ve itirazlar YSK’ye de tarafımızca yapıldı” dedi. 1 Kasım seçimlerinde 6 usulsüzlüğün tespit edilerek kayda geçirildiğine dikkat çeken Bingöl, “Daha işin başındayız ve böylesine fazla sayıda olumsuzluk yaşandı. Arkadaşlarımızın dikkatleri sayesinde bunlar tespit ediliyor. Herhalde işlerin iyi gitmediğini görüyorlar ki böyle usulsüzlüklere, yanlışlıklara ve ahlaki olmayan yollara başvuruyorlar” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr