AB Bakanı Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri’nin ifade özgürlüğüne de müdahale etti. Bozkır, “Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye’nin meseleleri hakkında tarafsızlığını yitirmiştir” dedi.

Bozkır yazılı bir açıklamasında Piri’nin geçen hafta Diyarbakır’ı ziyaret ettiğini anımsatıp tepki duymasının nedenini ise şöyle açıkladı:

“Kati Piri, ziyaretinin ardından kendine ait web sitesinde bir metin yayımlamıştır. Bu metnin tek bir yerinde bile, Avrupa Birliği’nin resmen terör örgütü olarak tanımladığı PKK’ya terör örgütü denilmemektedir. Türk askerinin kesintisiz olarak sivillerin yaşadığı yerleri ateş altında tuttuğu iddia edilmektedir. Bölgedeki terör eylemlerinden ve yürütülen terörle mücadeleden bahsedilmezken, bütün yaşananlar iç savaş olarak tanımlanmaktadır.”

‘Muhatap almam’

Bozkır, Piri’yi bundan sonra muhatap almamakla da tehdit etti: “Avrupa Birliği’nin resmen terör örgütü olarak tanımladığı PKK’ya terör örgütü demeyen Türkiye Raportörü Kati Piri’nin bu yaklaşımında ısrarcı olması halinde, Türkiye’de kendine bundan sonra Diyarbakır’da ziyaret ettiği örgütler dışında muhatap bulması da çok zor olacaktır.”

Piri ile beraberindeki 5 kişilik heyet Diyarbakır ziyareti sırasında DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etmişti.

Bozkır, Piri’nin geçen yıl hazırladığı raporda 1915 olayları için ‘soykırım’ dediğini ve raporun iade edildiğini anımsattı.

Piri ne yazdı?

Piri, gezisinin ardından Sur’da 80 günü aşan sokağa çıkma yasakları ve çatışmalarla ilgili “Umut kırıntısı” başlıklı bir yazı kaleme almıştı. Piri, yazısında Bozkır’ın iddiasının aksine PKK için terörist tanımlamasını kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr