Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan yeni düzenlemeler ile market, cep ve benzin harcamalarında kredi kartına taksit yasağı devam ederken, kartlı harcamalarda market ve benzin harcamaları başı çekiyor.

Bu yılın başında kredi kartlarıyla 40 milyar 536 milyon liralık harcama karşılığında 246 milyon 490 bin adet işlem gerçekleştirildi. Ağustos itibarıyla işlem adedi 265 milyon 248 bini, harcama tutarı ise 46 milyar 926 milyon lirayı geçti. Buna göre yılın ilk sekiz ayında kredi kartıyla yapılan harcamalar yüzde 15.7 artarken, bu harcamalar arasında en büyük payı market ve alışveriş merkezleri aldı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre yılın ilk sekiz ayında kredi kartlı alışverişin yüzde 18’i, 8 milyar 705 milyon TL ile market ve alışveriş merkezlerinde gerçekleşti. Benzin harcamaları 4 milyar 214 milyon lirayı bulurken, çeşitli gıda harcaması 3 milyar 117 milyon TL, giyimaksesuvar harcaması 2.9 milyar lirayı geçiyor.

14 milyar taksit dışı

Mevcut düzenlemelere göre telekomünikasyon, benzin ve gıda sektörlerinde taksitlendirme yapılamıyor. Bireysel kredi kartlarıyla yapılan harcamaların yaklaşık yüzde 29’unda halihazırda taksit yok. Yine cep, benzin ve market alışverişlerinde taksit yasağı devam ederken, 14 milyar liralık harcamaya taksitlendirme yapılamıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr