Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının geçen pazar günü öğle saatlerinde gidip inceleme yaptığı Kardak kayalıklarına, dün Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos geldi. Bazı askeri komutanlarla birlikte saat 08.30’da, Leros Adası’ndan helikopterle hareket eden Savunma Bakanı Panos Kammenos, kayalıklara 21 yıl önce ölen 3 Yunan askerinin anısına çelenk attı. O dakikalarda, hangi ülkeye ait olduğu öğrenilemeyen F-16 uçakları, 30 dakika boyunca gökyüzünde uçtu. Kayalıklar üstünde bir süre uçan Kammenos’u taşıyan helikopter ise ardından kalkış yaptığı adaya döndü. Kammenos, Twitter’danKardak ziyaretinin fotoğraf ve görüntülerini paylaştı.

Öte yandan Panama bayraklı ‘Star S’ isimli 150 metre uzunluğunda ve 21 metre genişliğindeki 11 bin 896 grostonluk kuru yük gemisi, Kardak kayalıklarının yanından geçerken çarpma ihtimali nedeniyle korkuttu. Bölgede 1 Türk sahil güvenlik botu ve P1208 bordo numaralı ‘Kaş’ isimli Türk Karakol Botu ile Yunan sahil güvenliğine ait 1 botun bekleyişi sürüyor.

Tarihe Kardak Krizi olarak geçen olay 1996 yılının Ocak ayında yaşanmış Yunanistan ve Türkiye adaya karşılıklı bayrak dikmişti.

Yunanistan’ın salı günü SAT komandolarını kayalıklara gönderdiği ortaya çıktı.

45 DAKİKALIK İT DALAŞI

Türkiye’ye ait bir uçak dün saat 14.00 sıralarında Kardak kayalıklarının üzerinde 6 sorti yaptı. Bunun üzerine Yunan sahil güvenlik botu Türk karasularını ihlal etti. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait 1 savaş gemisi ve 2 hücum bot tarafından kovalanan Yunan botu kendi sınırlarına çekildi.

AKP’Lİ VEKİL: VURURUZAKP

İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Kardak’taki gelişmeler üzerinden Twitter’dan Yunanistan’ı tehdit etti. Kocabıyık, dün “Yunanistan’ı uyarıyorum: 1996’da bir korkak amiralin sayesinde kurtuldunuz. Bizimle Kardak oyunu oynamayın, sizi vururuz” mesajı attı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr