Küçük Oteller Derneği Bölge Temsilcisi Tekiner Kaya, Kapadokya turizmi için en büyük riski, kaybedilen batılı turistlerin oluşturduğunu söyledi. Kaya, eski günlere dönmek içinse ülkenin 'güvenli bir yer' imajını kazanmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Kapadokya bölgesini ziyaret eden turist sayısı ilk dört ayda 331 bin 819 oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise bölgeyi 619 bin 629 yerli ve yabancı turist ziyaret etmişti. Kapadokya’yı bu yıl Nisan ayında ise 149 bin 627 turist ziyaret ederken, geçen yılın aynı ayında ise bu rakam 255 bin 066 olmuştu.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, Göreme Açık Hava Müzesi başta olmak üzere Zelve, Mustafapaşa ve Açıksaray örenyeri, Çavuşin, El Nazar, Karanlık, Gülşehir St. Jean Kilisesi, Nevşehir, Ürgüp ve Hacıbektaş Veli Müzesi, Hacıbektaş Atatürk Evi, Özkonak, Tatlarin, Kaymaklı ve Derinkuyu yer altı kentlerini geçen Nisan ayında 22 bin 391’ü ücretli, 49 bin 482’si ücretsiz, 24 bin 2452i seyahat acenteleri aracılığıyla ve 53 bin 509’u da müze kartlı olmak üzere 149 bin 627 yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Kapadokya bölgesindeki en yüksek ziyaretçi sayısı Göreme Açık Hava Müzesi'nde gerçekleşti. Nisan ayında Göreme Açık Hava Müzesi'ni 61 bin 049 yerli ve yabancı turist gezdi.

'BATILI TURİSTİ KAYBEDİYORUZ'
Kapadokya turizminin ele alınacağı çalıştay için Nevşehir’e gelen Türkiye Küçük Oteller Derneği Genel Başkanı Mehmet Çelik ve yönetim kurulu üyeleri, Küçük Oteller Derneği Kapadokya Bölge Temsilcisi Tekiner Kaya ile birlikte Vali Mehmet Ceylan’ı ziyaret etti. Ziyaret sonrasında açıklama yapan Mehmet Çelik, "Turizmde, son yılların en zor dönemini yaşıyoruz. Maalesef ülkemizin yaşadığı acı olayların neticesinde turizm çok olumsuz etkilendi. Belli bölgelerde morallerin yaşanan düşüşler nedeniyle bozuk olduğunun farkındayız. Bu bölgelerden birisi olan Kapadokya’da 'Ne yapabiliriz, bugünü değil yarını nasıl kurtarırız' anlamında bir çalıştay yapmaya geldik" dedi.

Küçük Oteller Derneği Kapadokya Bölge Temsilcisi Tekiner Kaya ise "Bölgemiz turizminde çok ciddi kriz etkileri bulunuyor. İlk üç ayki rakamlara baktığımızda yabancı turist sayısındaki düşüş, yüzde 50’leri geçti. Batılı turisti gerçekten kaybediyoruz. Bizim için en büyük risklerden birisi budur. Yabancı pazarı kaybedince iç turizme yönlenmeye çalışıyoruz. Maliyetleri kaliteden ödün vermeden düşürmenin yollarını araştırıyoruz. İşsizlik umarım daha da artmaz. Geçici bir kriz diye bakıyoruz" dedi.

2016 yılında trendin yabancı turist açısından iyi gözükmediğini kaydeden Kaya, "Ama iç pazarda bir canlılık yaşıyoruz. Özellikle hafta sonları yerli ziyaretçi sayısı iyi diyebiliriz. Bombalamalar, terör olayları turizmi kötü etkiliyor. Bir an önce son bulursa hızlı bir toparlanma olabilir. Eski günlere dönmek için ülkenin 'güvenli bir yer' imajının tekrar sağlanması gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr