William Shakespeare, yapıtları sinemaya en çok uyarlanan yazarların başında gelir. Dramları, trajedileri, komedileri bugüne dek çok sayıda sanatçıyı, sinemacıyı etkilemiştir, etkilemeyi de sürdürmektedir.

En başarılı Macbeth uyarlamaları arasında Orson Welles’in (1948) ve Roman Polanski’nin (1971) filmleri yer alır. Son uyarlamada Macbeth bir savaşçı, komutan olarak savaş alanına inmiştir. Kocasının kral olması için her türlü entrikayı çeviren, acımasız Leydi Macbeth ise daha insancıl bir karakter olarak belirir.

İskoçya’da iç savaş tüm şiddetiyle sürmektedir. Hain MacDonald paralı askerleriyle Kral Duncan’a karşı savaşmaktadır. Glamis beyi Macbeth bitkin bir orduyu yönetmektedir. Kral elindeki son askerleri de Macbeth’e yollar. Ellon muharebesini Macbeth kazanınca kral onu Cawdor beyi ilan eder.

Savaş sırasında cadılar Macbeth’e geleceğin kralı olacağını söyleyince Macbeth’in huzuru kaçar, aklına çeşitli düşünceler girer. Zaferin ardından Kral Duncan, Inverness şatosunda kutlama yapıp geceyi geçirmeye karar verir. Hırslı Leydi Macbeth, Kral Duncan’a karşı kocasını kışkırtır. Kralı uykusundayken öldüren Macbeth kral olur, sadık adamlarından şüphelenmeye, sanrılar görmeye başlar. Kendi şiddet, ölüm sarmalının içinde kısılıp kalır. Bu öylesine bir döngüdür ki hiç bitmeyecek hep sürecektir.

Macbeth Yönetmen: Justin Kurzel Oyuncular: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Paddy Considine, David Thewlis, Sean Harris, Jack Raynor, Elizabeth Debicki / 2015, 108 dakika, BirFilm/ Format: Dvd.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr