İstanbul Feminist Kolektif'ten kadın yürüyüşü...

Beyoğlu'nda, “İstanbul Feminist Kolektif"in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yaptığı çağrı üzerine toplanan bini aşkın kadın, İstiklal Caddesi'ndoen Tünel'e kadar yürüdü. Yaklaşık 2 saat süren eylem basın açıklamasıyla son buldu.

14. Feminist Gece Yürüyüşü: Kadınlar karanlığı aydınlatacak

Fransız Başkonsolosluğu önünde saat 19.00 sıralarında toplanan kalabalık, ellerinde pankart ve dövizlerle sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Bini aşkın kadın İstiklal Caddesi üzerinden Tünel Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada yapılan basın açıklamasında, “Biz kadınlar, evde, okulda, işte, sokakta, hayatlarımızı ve haklarımızı savunmaya devam ettik. Aileye, erkek patrona ve erkek şiddetine karşı mücadelemizi ve dayanışmamızı artırdık. Hükümetin, biz kadınları fedakar olmaya, yani kadınları aile hayatına sıkışmaya zorlayan söylem, telkin ve sosyal politikaları, işte ve evde emek sömürüsü, şiddet ve taciz, annelik, tek tip bir hayat tarzı dayatması, azalmayan kadın cinayetleri, kadınların özgürlük alanlarını daraltmaya devam etti. Kadınları doğurmaya zorlayanlara inat, istersek doğurur, istemezsek doğurmayız diyoruz" denildi.

Yaklaşık 2 saat süren eylemin sonunda bazı kadınlar dans ederek halay çekti. Eylem olaysız şekilde sona erdi.



Artvinli kadınlar: Bu ülkede ağaç olmak da kadın olmak da zor>

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yürüyen Artvinli kadınlar Cerattepe'deki çalışmaların bir an önce durdurulmasını istedi.

Halitpaşa kavşağında toplanan yaklaşık 500 kadın, 'Bedenimiz de doğamız da bizimdir, dokunamazsınız', 'Dolapta zıkkımın kökü, sokakta isyan var', 'Güleceğiz konuşacağız kahkaha atacağız' pankartları açarak basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamala yapan Artvin Kadın Platformu sözcüsü Sevgi Önen, "8 Mart'ı eğlenerek, konserler düzenleyerek de geçirmeyi tercih edebilirdik. Fakat bizler yaşamımız bu kadar istila edilmişken, bunca hukuksuzluk içerisinde yaşamaya çabalarken, yukarıda cenazesi kaldırılacakmışçasına bekleyen ormanlarımızı düşünürken, hiçbir şey yokmuş gibi eğlenemeyiz. Kutlayacak hiçbir gün bırakmadılar bize. Bu şirket bu şehri terk edene dek ne bayramımız bayram, ne düğünümüz düğündür. Her günümüzü cenazeye çevirip sonra her türlü tepkimizi eleştirenler şunu bilsinler ki; bu şirket bu şehri terk etmedikçe bize matem olan günler kimseye düğün bayram olamaz, olmamalıdır. Bu alanda eğlenceli türküler söyleyip, günümüzü eğlenerek bitirmeyi biz de isterdik elbet. Ama bu ülkede ‘bir ağaç olmanın bir de kadın olmanın’ en zor şey olduğunu bilen biz Artvin kadınları, bu gün sadece isyanımızı haykırmaya ve ülkenin tüm kadınlarıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu söylemeye geldik" dedi.

Basın açıklamasının ardından, ellerini boyayan kadınlar, alandaki büyük bir taşın üzerine, 'şehre kadın eli değsin' diyerek el izlerini bıraktı.

Feminist yürüyüş gergin başladı, sakin bitti

Antalya’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kadın Platformu’nun çağrısıyla gerçekleşen ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ gergin başladı, sakin bitti. Kadınlar, polisin yürüyüşe izin vermemesiyle yolu kapattı, ancak pazarlıkların ardından trafiğe kapalı yolda yürüyüşü tamamladı.

Antalya’da 8 Mart Dünya Kadın Günü’nde kadınlar, Antalya Kadın Platformu’nun çağrısıyla her yıl düzenlenen ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ için akşam saatlerinde tarihi Üç Kapılar’da toplandı. Taşıdıkları dövizler ve pankartlarla şiddetin her türlüsüne, cinsiyetçi politikalara, kadın cinayetlerine tepkilerini dile getiren kadınlar meşaleleriyle buradan Kale Kapısı’na yürümek istedi. Ancak çevrede güvenlik önlemi alan polis yürüyüşe izin vermeyeceğini açıkladı. Bunun üzerine polis ve eylem komitesi arasında dakikalar süren pazarlıklar başladı. Pazarlıklar devam ederken gece yürüyüşü için bir araya gelen kadınlar caddeyi taşıt trafiğine kapattı. Pazarlıklar sonucunda polis grubun trafiğine kapalı tramvay yolundan yürüyüşüne izin verdi. Türkçe ve Kürtçe sloganların atıldığı Antalya’daki gece yürüyüşü Kale Kapısı’nda her iki dilde de yapılan açıklamanın ardından olaysız sona erdi.

Adana'da da kadınlar sokağa çıktı

Adana Kadın Platformu'nun çağrısıyla merkez Seyhan İlçesi'ndeki 5 Ocak Meydanı'nda toplanan yaklaşık 100 kadın, attıkları sloganlarla erkek şiddetine ve cinsel tacizlere tepki gösterdi. Kadın cinayetlerini kınayan pankart ve dövizleri taşıyan kadınlar, davul ve düdük çalıp oynadı. Yaklaşık 500 metre uzaklıktaki İnönü Parkı'na yürümek isteyen kadınlara, polisler güvenlik gerekçesiyle izin vermedi. Adana Kadın Platformu Sözcüsü Avukat Sevil Aracı, "8 Mart'ta kadınların haklı taleplerle yürümesine izin verilmemesini kınıyoruz" dedi. Halay çeken kadınlar, bir süre slogan atıp dağıldı.



Eskişehir'de kadınlar yürüdü

Akşam saatlerinde İsmet İnönü Caddesi Kanatlı Alışveriş Merkezi önünde toplanan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi kadınlar çeşitli sloganlar attı. Kadınlar daha sonra 'Yaşam hakkımız ve özgürlüğümüz için direneceğiz, kadın cinayetlerini durduracağız' yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. İstiklal Mahallesi Porsuk Bulvarı'na kadar yürüyen kadınlar burada basın açıklaması yaptı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri dağıldıktan sonra Porsuk Bulvarı'nda toplanan yaklaşık 300 kadar kadın çalınan müzik eşliğinde oynadı. Kadınlar daha sonra 'Kadınlar karanlığı aydınlatacak' yazılı pankart açıp Üniversite Caddesi'ndeki Espark Alışveriş Merkezi önüne kadar yürüdü. Beraberinde getirdikleri fener ve cep telefonlarıyla ışık yakan kadınlar basın açıklamasının ardından halay çekip dağıldı.

Eskişehir'deki her iki kadın eyleminde kadın polislerin görev alması dikkat çekti. Yetkililer 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'nün çeşitli birimlerinde görev yapan kadın polislerin yürüyüşte görevlendirildiklerini belirtti.



Kadın cinayetlerini protesto etmek için yürüdüler

Bursa'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kadın Platformu üyeleri kadın cinayetlerini protesto için yürüyüş yaptı.

Altıparmak Caddesi’nden yürüyüşe geçen yaklaşık 200 kişilik kadın grubu, 'Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa' sloganı atarak Heykel Meydanı'na kadar yürüdü. Polis da yürüyüş güzergahı boyunca geniş güvenlik önlemi aldı. Heykel Meydanı'nda toplanan gruba basın açıklamasını yapan Bursa Kadın Platformu Sözcüsü Filiz Tali, "Kadın cinayetlerini protesto etmek için yürüyoruz. Erkek egemenliğine karşı kadınların özgür olması için yürüyoruz. Amacımız kadın haklarının olduğu bir ülke inşa etmek. Bunun için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde toplandık dedi. Bursa Kadın Platformu üyeleri basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.



Balıkesirli kadınlar 8 Mart'ta yürüdü

Balıkesir'de kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde çeşitli pankartlar çıp düdük çalarak yürüdü.

Balıkesir Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle akşam saatlerinde yürüyüş düzenledi. Yeşilli Meydanı'nda toplanan yaklaşık 300 kadın ağızlarında düdükler, ellerinde pankartlarla Alihikmetpaşa Meydanı'na kadar yürüdü. 'Kadın kadındır, çiçek babandır', 'Kadınlar sokaklarda güzel', '8 Mart resmi tatil olsun', 'Kadına yönelik şiddete son', 'Trans cinayetleri politiktir' ve 'Mutfakları terk ettik, sokaktayız' yazılı pankartlar taşıyan grup, 'Erkek vuruyor, devlet koruyor', 'Asla yalnız yürümeyeceksin' ve 'Üreten biziz yöneten de biz olacağız' sloganı attı. Çalınan müziklerle coşan kadınlar, 'Leylim ley' türküsüyle halay çekti. İki genç kızın taşıdığı, mor ve yeşil renkli sütyenler ise hem yürüyüşte hem meydandaki basın açıklamasında ilgi odağı oldu. İki sütyenin içine çiçekler koyan genç kızlar, bir ara halay çekmek için bunları başka bir kadına teslim etti. Halayın sonunda sütyenler diğer pankartlarla birlikte meydana bırakıldı.

SÜTYENDE MESAJ VAR

Genç kızlardan biri sütyen esprisini şöyle anlattı: "Bizim yaptığımız herkesin algısına göre değişebiliyor. Sütyen en başta kadını gösteren kabataslak, simgesel bir şey. Herkes bu sütyeni gördüğünde gülmeye başladı, herkesin ilgisini çekti. İstediğimiz zaten buydu. Herkes kendince yorumlar yaptı. Sütyenler, memeler, erkeklerde seksi düşündürüyor. Memeleri görünce hemen seksi düşünmemek gerekiyor. Bizde sütyenlere çiçekler koyarak bu mesajı vermeye çalıştık" dedi.

Diğer genç kız ise "Taş toprak ne ise memelerimiz o" yorumuyla dikkat çekti. Bazı kadınlar ise genç kızların bu eylemini 'özgürlük' olarak değerlendirdi. Kadınların 8 Mart kutlaması halaylarla sona erdi.



Zonguldak'ta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü açıklaması

Zonguldak Kadın Platformu üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kentin en işlek caddesi Gazipaşa'da sloganlarla yürüdü. Madenci Anıtı’nda toplanan kadınlar, 'Yoksulluğa, yolsuzluğa ve savaşa karşı bizi yok sayanlara inat emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir' ve 'Yaşamı savunuyoruz, hayatı örgütlüyoruz' yazılı pankart açtı. Yaklaşık 150 kişi, kentin en işlek caddesi Gazipaşa'yı takiben valilik binasına kadar sloganlar atarak yürüdü. Zonguldak Kadın Platformu adına konuşan Meral Küçükyılmaz, "Emeğimize, bedenimize, kimliğimize ve çalışma koşullarımıza yönelik saldırıların hız kazandığı bu süreçte biz kadınlar, 8 Mart mücadelesinin haklılığından aldığımız cesaret ve güç ile kapitalizmin ve onun erkek egemen zihniyetinin yarattığı ekonomik, siyasal ve sosyal kuşatılmışlığı kırmak için bir aradayız" dedi. Basın açıklamasının ardından kalabalık bir süre slogan atarak dağıldı.

Niğde'de eylem yapan kız öğrencilere tepki

Niğde Üniversitesi öğrencisi 5 kız öğrenci, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle eylem yaptı. Bazı vatandaşlar öğrencilere tepki göstererek, 'Her gün şehit oluyor neden eylem yapmadınız, şimdi yapıyorsunuz?' diye tepki gösterdi.

Yeni Çarşı'da akşam saatlerinde eylem yapan öğrenciler, yanlarında getirdikleri dövizleri havaya kaldırarak, slogan attı. Oturarak eylemlerini sürdüren öğrenciler, 'Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa' diye alkışlar eşliğinde slogan attı. Bu sırada çevredekilerden bazı kişiler eylem yapan öğrencilere tepki göstererek, 'Bunlar terörist neden alkışlıyorsunuz? Her gün şehit oluyor neden eylem yapmadınız, şimdi yapıyorsunuz?' diye bağırdı. Bunun üzerine araya giren polis öğrencilerin eylemlerini sonlandırıp kimlik kontrolü yaptı.

Üniversitedeki kutlamada kız öğrenci yumruklandı

Adana'daki Çukurova Üniversitesi'nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen şenlikte öğrenciler arasında çıkan tartışma büyüdü. Tartışma sırasında 20 yaşındaki M.B.'nin yüzüne yumruk attığı 21 yaşındaki S.Ü. adlı kız öğrencinin burnu kanadı. Şikayeti üzerine M.B. gözaltına alındı.

Çukurova Üniversitesi'nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında R1 derslik önünde toplanan kız ve erkek öğrenciler şenlik yaparken, 'Kadınlar Kahvesi' adı verilen stand açıldı. Şenlik alanında kız öğrenciler S.Ü. ve M.B. ile erkek M.B. arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine M.B., kız öğrenci S.Ü.'ye yumruk attı. Yüzüne aldığı darbe ile burnu kanayan S.Ü.'ye ilk müdahaleyi arkadaşları yaptı. Kız öğrencinin şikayeti üzerine M.B. özel güvenlik elemanları tarafından etkisiz hale getirilerek polise teslim edildi. M.B. gözaltına alınarak Sarıçam Polis Merkezi Amirliği'ne götürüldü.

Karakolda ifade veren saldırgan genç M.B.'nin, "Eylem yapıyorlardı. Bana laf attılar. Ben de dövdüm" diye ifade verdiği öğrenildi.

Bodrum'da kadınlardan bandolu eylem

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle, "Kadın Yürüyüşü" düzenlendi. Tepecik Meydanı'nında toplanan kadınlar ellerinde Türkçe ve Kürtçe yazılı pankartlarla kendi oluşturdukları bando eşliğinde yürüdü. Belediye Meydanı'na kadar yürüyen kadınlar, "Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa", "Erkekler vuruyor, devlet koruyor", "Yaşasın kadın dayanışması", "Uzun kaç kaç kaç, kadınlar geliyor", "Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor", "Zıkkımın kökü dolapta kadınlar sokakta" sloganları attı. Eylem sırasında aralarında kadın polislerin de aralarında bulunduğu ekipler, güvenlik önlemi aldı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Bodrum Kadın Dayanışma Derneği sözcüsü Figan Erozan, "8 Mart kadınların mücadele günü. Kadınlar hala öldürülmeye, tacize, tecavüze uğramaya devam ediliyor. Bu nedenle bugün eylemdeyiz. Erkek şiddetini teşhir etmek için de buradayız. Kadınlara savunma haklarını hatırlatmak, savunmanın meşru müdafaa olduğunu hatırlatmaya çalışıyoruz. Artık körü körüne öldürülmek istemiyoruz. Erkeklerle olan hayata itiraz ettiğimiz için öldürülüyoruz. Devletin ve belediyenin de bu sığınağı sağlama yükümlülüğü var. Taleplerimiz gerçekleşene kadar da sokakta olmaya devam edeceğiz" dedi.
Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

Marmaris'te kadınlar hakları için yürüdü

Marmaris Belediyesi öncülüğünde ve 12 sivil toplum kuruluşunun desteğiyle Marmaris'te, Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yürüyüş düzenlendi. Saat 18.00'de Atatürk Caddesi sahil yürüyüş yolunda bir araya gelen kadınlar, 'Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir' yazılı pankart açtı. Çoğunluğu kadın ve gençlerden oluşan gruba, Marmaris Belediye Başkan Yardımcıları Dursun Kaplan ve Halil Gökovalı da destek verdi. 'Kızını kendin gibi birisiyle evlendirmek ister misin?', 'Özgür kadın, özgür toplum' ve 'Kadınım her yerdeyim' dövizleri taşıyan grup, 'Haklarımızı istiyoruz' ve 'Kadına kalkan eller cezasız kalmasın' sloganları attı. Polisin güvenlik çemberi altında 3.5 kilometre sloganlar eşliğinde yürüyen gruba, sürücüler de korna çalarak destek verdi. Marmaris Belediyesi 19 Mayıs Gençlik Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, burada çalan hareketli şarkılar eşliğinde dans ederek eğlendi.

Grup adına Marmaris Belediye Başkan Vekili ve CHP Belediye Meclis Üyesi iş kadını Arzu Girginç, açıklama yaptı. Girginç, "İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Şüphesiz ki dünyanın var oluşundan bu yana kadınların her gelişmede önemli bir katkısı vardır. Mustafa Kemal Atatürk kadınlar için şu cümleyi söylemiştir: 'Şuna kani olmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.' İstikbal, neslin emanetçileri olan kadınların ellerinde şekillenir. Kadınların her alanda haklara sahip olması ve kalkan ellerin cezasız kalmaması için mücadelemiz devam edecektir. Tüm kadınlarımızın gününü kutlar, sağlık ve huzur dolu yıllar dilerim" dedi.

Konuşma sonrası 2 yerel sanatçı gitarlarıyla hareketli müzikler çalarak toplanan kalabalığı eğlendirdi. Kadınlar, hareketli şarkılar eşliğinde dans ederek kutlamayı sonlandırdı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr