Kadın örgütleri ve çeşitli siyasi partilerden kadınlar, HDP’li kadın milletvekillerinin tutuklanmasını Kadıköy’de protesto etti.

‘İrademiz ve geleceğimiz için buradayız direniyoruz’ diyerek İskele Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar vekillerin serbest bırakılmasını istedi.

Açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit de destek verdi. Tutuklu kadın vekillerin mesajlarının okunmasının ardından açıklama yapan Pervin Buldan, Meclis’te kadınlar adına yapacak çok iş olmasına rağmen demokratik siyasetin önüne geçilmesi nedeniyle Meclis çalışmalarına katılmama kararı aldıklarını ifade etti. Vekillerin tutuklandığı yerde demokrasiden söz edilemeyeceğini vurgulayan Buldan, arkadaşlarının serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.



HDP'li Hüda Kaya'ya müdahale

Buldan’ın ardından Gülistan Koçyiğit konuşma yaparken polis anons yaparak kadınların "5 dakika içinde dağılmasını" istedi, "Aksi halde müdahale edileceğini" söyledi. Buna rağmen kadınlar açıklamaya devam etti.

Ortak açıklama yapılırken açıklama yapılan alana yakın bir bölgede gözaltılar yaşandı. Kadınlar bu duruma tepki gösterdi. Eylemin ardından polisin gözaltına aldığı kişilere şiddet uygulamasına kadınlar tepki gösterdi.

Yaşanan arbede sırasında bir kadın sinir krizi geçirdi. Polisin daha sonra ara sokaklarda bazı kadınları gözaltına aldığı öğrenildi. Bu arada HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'ya bir polisin eline vurarak müdahale ettiği görüldü.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr