Hükümetin çıkardığı üç Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile bu kurumların personeline ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı. Mevzuatta Jandarma ve Sahil Güvenlik’in askerlikle bağlantısını kuran tüm ifadeler ayıklandı. Görevinden ayrılan korucuların yeniden göreve çağrılmasının ve ilköğretim mezunlarının uzman er/erbaş olmasının yolu açılırken silahlı kuvvetlerde rütbe kontenjanları belirlenmesi ve terfilerin onayı Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) bırakıldı. Kuvvet komutanlarının görev süresi ise Milli Savunma Bakanı’nın önerisi, Başbakan ve Cumhurbaşkanın onayı ile yaş haddine kadar uzatılabilecek.

-Mevzuat ayıklandı: Darbe girişiminin ardından İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın mevzuatı yayımlanan son kararnamelerle silahlı kuvvetleri çağrıştıracak ifadelerden arındırıldı. Jandarma ve Sahil Güvenlik, mevzuat açısından Emniyet Genel Müdürlüğü’ne benzetildi.

-Astsubaylığa geçiş: Uzman jandarmaların astsubaylığa geçebilme yaşı 28’den 31’e yükseltildi. Emniyetin ödül prosedürünün Jandarma için de geçerli olması kabul edildi.

-Korucuların dönüşü: Görevden ilişiği kesilen korucuların operasyonel faaliyetler için yeniden göreve çağrılabilmelerinin yolu açıldı. Gönüllü korucular da aynı usulle operasyonel faaliyetlerede görevlendirilebilecek.

-Sivil amirden emir: TSK’ye ilişkin düzenlemelerde bazı yenilikler yapıldı. Emrin üniformayla verilmesi zorunluluğu kaldırıldı, astlara, sivil amirlerin verdiği emirler de zorunlu olarak yerine getirilecek.

-Subayların sınıfları: Subayların sınıfları, bu sınıflardan hangilerinin muharip, hangilerinin yardımcı sınıf olduğu konusunda Milli Savunma Bakanlığı yetkili oldu. Genelkurmay bu konda yalnızca görüş bildirebilecek. Yeni subay sınıflarının ihdası, mevcutların kaldırılması, subayların sınıf değiştirmesi işlemleri kuvvet komutanlıkllarının görüşü alınarak MSB tarafından yapılacak. Asteğmen-Albay arasındaki rütbe terfileri ise TSK’de MSB, Jandarma ve Sahil Güvenlik’te ise İçişleri Bakanı onayıyla gerçekleşecek.

-Komutan kadroları: General-amiral kadroları Genelkurmay’ın görüşü alınarak MSB tarafından belirlenecek. MSB, Genelkurmay’ın görüşü ve Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla general-amiral kontenjanlarını değiştirebilecek.

-Rütbede süre uzatımı: Kararname ile general ve amirallerin rütbelerde görev sürelerinin uzatılması esnekleştirildi. Bulundukları rütbede hizmete devam etmelerinde zaruret görülen muharip ve yardımcı sınıf general ve amirallerden her yıl en fazla 36 general ve amiral, Genelkurmay’ın görüşü, MSB’nin teklifi üzerine YAŞ’ın üçte iki çoğunluğunun kararı ile bir yıl daha aynı rütbede hizmete devam edebilecek. Bu sayı zorunlu durumlarda 47’ye kadar artırılabilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr