İZBAN A.Ş. ile Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında süren toplu sözleme görüşmelerda anlaşma sağlanaması üzerine sendikanın aldığı grev kararı 8 Kasım Salı günü uygulanacak. İZBAN bünyesinde makinistler, istasyon operatörleri, gişe çalışanları, bakımcılar olmak üzere toplamda 340 personel iş bırakacak. Bir hafta önce alınan karar sonrası Vali Erol Ayyıldız da anlaşma sağlanabilmesi için devreye girdi. Ancak, bugün (7 Kasım Pazartesi) yapılan görüşmelerden yine uzlama çıkmadı. 

Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği "Demiryol-İş Sendikamız ile İZBAN İzmir Banliyö Taşımacılığı Tic. A.Ş. işyeri arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle grev kararı alınmış olup, grev uygulamasına 8 Kasım 2016 Salı günü (yarın) saat 08.00 de başlanacaktır. Alsancak İZBAN İstasyonu önünde kitlesel basın açıklaması yapılacaktır" açıklaması yaptı.

İZBAN A.Ş. tüm uzlaşma çabalarına karşın sendikanın tekliflerini reddettiğini açıkladı. Sendikaya, enflasyon rakamı ile memurlar ve kamu işçilerine yapılan ücret artışının çok üzerinde teklifte bulunulduğu açıklandı. İZBAŞ A.Ş. yolcuların bilet ücretini makul rakamlarda tutabilmek, devam eden yeni tren seti alımı ile Selçuk hattının açılmasına yönelik yeni yatırımları dikkate alarak ve tüm şartları zorlayarak belirlenen ücret artış oranının sendika tarafından kabul edilmediğini belirtti.

Demiryol-İş Sendikası yetkilileri ise bir hafta önce yaptığı açıklamada İzmir Metro A.Ş. çalışanlarından yüzde 33 daha eksik ücret aldıklarını, işverenin kendilerine sadece enflasyon oranında zam teklif ettiğini söyledi. İZBAN yönetiminin kendi zam oranlarını kabul etmediğini belirten Demiryol İş Sendikası 2010 yılında işe giren ve bugün 1904 TL alan makiniste 2 bin 375 TL, 1666 TL alan gişe memuruna 1986 TL, 1958 TL alan teknikere 2 bin 418 TL, 1678 TL alan operatöre 2 bin 172 TL talep ettiklerini açıkladı.

ESHOT, İZULAŞ VE İZDENİZ, GREV İÇİN TEYAKKUZA GEÇTİ

İZBAN'da görev yapan personelin 8 Kasım Salı gününden itibaren grev kararı alması nedeniyle ESHOT ve İZULAŞ Genel Müdürlükleri bir takım düzenlemeler yaptı. Toplu ulaşımda yaşanacak sıkıntının asgari düzeye indirilmesi amacıyla, gerekli güzergahlarda grev süresince görev yapacak yeni hatlar açılacak, mevcut hatlar ise takviye edilecek. Grev süresince hizmet verecek tüm yeni hatlar sabah 06.00'dan itibaren hizmete başlayacak.

KUZEY AKSI

Aliağa, Foça ve Yeni Foça'ya ulaşım talebinin karşılanması amacıyla Aliağa Aktarma Merkezi ile Egekent Aktarma Merkezi arasında 10 dakika sıklık ile hizmet verecek yeni otobüs hattı oluşturuldu. Ayrıca 800 No.lu Menemen Aktarma - Otogar ve 802 No.lu Egekent Aktarma - Konak hatlarının yanı sıra Egekent Aktarma Merkezi ile Bornova Metro Aktarma Merkezi ve Çiğli Aktarma Merkezi ile Montrö arasında hizmet verecek otobüs hatları oluşturuldu.

Ayrıca yolcu yoğunluğuna paralel olarak 800 no.lu Menemen Aktarma-Otogar ve 802 no.lu Egekent Aktarma-Konak hatlarına ilave otobüs tahsisi yapılacağı duyuruldu.

744 no.lu Foça-Hatundere Aktarma hattını kullanan yolcular “Helvacı Kavşağı'ndanö, 745 no.lu Yeni Foça-Biçerova Aktarma hattını ve 753 no.lu Gerenköy-Biçerova hatlarını kullanan yolcular “Yeni Foça yol ayrımındanö, 752 no.lu Buruncuk-Hatundere Aktarma hattını kullanan yolcular ise “Yıldırımö durağından Aliağa Aktarma-Egekent Aktarma hattına erişim sağlayabilecekler.

GÜNEY AKSI

Torbalı (Tepeköy Aktarma Merkezi) ile Sarnıç Aktarma Merkezi arasında hizmet verecek şekilde yeni hat açılacak. Cumaovası ile Sarnıç aktarma merkezlerinde yer alan kent merkezi ve bağlantılı hizmet veren hatlara da ilave servisler tahsis edilecek.

Ayrıca oluşacak yolcu yoğunluğunun karşılanabilmesi amacıyla Alsancak, Halkapınar, Kemer ve Şirinyer bağlantılı otobüs hatlarına ilave servisler tahsis edilecek.

Torbalı (Tepeköy Aktarma Merkezi ile Sarnıç Aktarma Merkezi arasında 10 dakika sıklık ile hizmet verecek yeni otobüs hattı oluşturuldu.

Ayrıca, Menderes bölgesi yolcularının Cumaovası Aktarma Merkezi üzerinden kurduğu ulaşım bağlantısının sağlanması amacıyla 808 No.lu Cumaovası Aktarma-Esbaş aktarma hattına ilave otobüs tahsisi yapılacak.

Sarnıç Aktarma Merkezi bağlantılı 887 no.lu Sarnıç Aktarma - Konak, Halkapınar Metro bağlantılı 70 no.lu Şirinyer Aktarma - Halkapınar Metro, 90 no.lu Gaziemir-Halkapınar Metro hatları, Buca bölgesine toplu ulaşım hizmeti sunan 233 no.lu Esbaş Aktarma - Konak, 171 no.lu Tınaztepe - Konak, Torbalı ve Menderes bölgesine toplu ulaşım hizmeti sunan 701 no.lu Tekeli - Torbalı ve 808 no.lu Menderes - Esbaş aktarma hatlarına otobüs takviyesi yapılarak ek seferler konulacak.

Detaylı bilgi için www.eshot.gov.tr ve 320 0 320 numaralı iletişim hattından destek alınabilecek.

VAPUR SEFERLERİ TAKVİYE EDİLDİ

İZDENİZ Genel Müdürlüğü ise uygulanacak normal sefer tarifesine ek olarak Karşıyaka ve Bostanlı iskelelerinde ikişer gemi hazır bekleterek yolcu yoğunluğuna göre sefer yapacak. Sabah ve akşam mesai saatlerinde sefer aralıkları 15 dakika olacak.  Kaynak: Cumhuriyet.com.tr