Bir futbol takımı gol attığında ivme genellikle kısa bir süre gole izin veren takıma karşı baskı hamleleriyle aktarılır. İvme, varlık fiyatlarında değişiklikleri değerlendirmek amacıyla kullanılan en sağlam güçlerden biridir ve ivmeyi değerlendirmek için kullanılan en iyi araçlardan biri de Geral Appel tarafından oluşturulan hareketli ortalama yakınsama ıraksama göstergesi (MACD) endeksidir.

İvmeyi çevreleyen kavram sağlamdır. Bir hareket, son alıcı alana veya son satıcı satana kadar aynı hareketi sürdürmeye devam eder. Genellikle ivmeyi seven yatırımcılar sıçrayabilecekleri sırada belirli bir hızı bekleyerek trenin yanında koşarken atlamadan önce bir süre devam eder gibi hissederler.
MACD, ivme yakalamak için kullanılabilen gelişmiş bir yatırım aracı ve tekniğidir.  PrimeTrade kullanarak yatırımları izleyebilir ve alım satım yapabilirsiniz. MACD, iki hareketli ortalama arasında mesafedeki değişikliği ölçer. Alım satım marjı olarak da anılan bu fark daha sonra alım satım marjının hareketli ortalamasıyla karşılaştırılır.
Alım satım marjı (12 günlük hareketli ortalama eksi 26 günlük hareketli ortalama) alım satım marjının 9 günlük hareketli ortalamasının üstüne çıktığında MACD’de satın al sinyali gerçekleşir. Bununla aynı anda gerçekleşecek olan şey ise MACD indeksinin negatif bölgeden pozitif bölgeye geçerek satın al sinyalini onaylamasıdır.
Alım satım marjı (12 günlük hareketli ortalama eksi 26 günlük hareketli ortalama) alım satım marjının 9 günlük hareketli ortalamasının altına düştüğünde MACD’de sat sinyali gerçekleşir. Bununla aynı anda gerçekleşecek olan şey ise MACD indeksinin pozitif bölgeden negatif bölgeye geçerek sat sinyalini onaylamasıdır.
Satın al veya sat sinyali çıktıktan sonra gidişatın düşündüğünüz yöne işaret etmeye devam edip etmediğini görmek için MACD’i izlemek istersiniz. Gidişatın beklediğiniz yöne gitmeye devam ettiğini görürseniz pozitif (satın al sinyali için) ya da negatif (sat sinyali için) ivmenin yükseldiğini farz edebilirsiniz.
Bu gelişmiş yatırım aracı ve tekniğini  değerlendirmenin başka bir yolu da ıraksama aramaktır. Bir menkul değerin fiyatı yükselmeye devam ediyor ve MACD düşmeye başlıyorsa ıraksama gerçekleşiyordur. Bu durumda, fiyat hareketi yönünde gitmek yerine sinyali zayıflatmanız daha doğrudur.
MACD varsayılanı daha önce açıklandığı gibi alım satım marjının 12 günlük hareketli ortalaması, 26 günlük hareketli ortalaması ve 9 günlük hareketli ortalamasıdır. Birçok yatırımcı, alım satım marjının 5 günlük hareketli ortalaması ve 6 günlük hareketli ortalaması olan kısa vadeli bir MACD de kullanacaktır.
Sonuç olarak, MACD ivme yakalamak için kullanılabilen gelişmiş bir yatırım aracı ve tekniğidir. İvme yakalamanın en iyi ve en verimli yolunu tespit etmek için MACD ile birlikte kullanabileceğiniz çeşitli girdiler bulunmaktadır.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr