Verona kentinde düzenlenen uluslararası şarap fuarı Vinitaly’nin dünkü açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, İtalyan şaraplarının değerinden ve ihracat başarısından söz ederken, bunun, sınırların aşılmasından ve eskisi gibi kapalı olmayan sınırların varlığından kaynaklandığını söyledi.

“BUNU AYIKKEN SÖYLEDİYSE SATILMIŞTIR”

Göçmen karşıtlığıyla bilinen muhalefet lideri Matteo Salvini ise, devletin başının bu sözlerinin, göçmenlere yönelik açık bir sınır politikası izlenmesi gerektiğine yönelik bir mesaj olduğunu yorumlayarak, Mattarella’ya karşılık verdi.

Cumhurbaşkanının bu sözlerinin, “İsteyen herkes İtalya’ya girebilir, herkes gelsin” anlamını taşıdığını söyleyen Salvini, Facebook hesabından Mattarella’ya, “O eğer bunları ayıkken söylediyse, buna tek bir yorum yapılır: O bir suç ortağı ve satılmıştır” diye çıkıştı.

“POLİTİKA VE HAKARETİ BİRBİRİNDEN AYIRAN SINIRI ÖĞRENMELİ”

Siyaset dünyasından Salvini’ye tepki ise gecikmedi. Cumhuriyet Senatosu Başkanı Pietro Grasso Twitter hesabından, “Cumhurbaşkanının bu şekilde suçlanması kabul edilemez. Şimdi Salvini, politika ve hakareti birbirinden ayıran sınırları öğrenmeli” mesajını paylaştı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ise, Salvini’nin, “bölücü ve kaba bir saldırganlık” içinde olduğunu söyleyerek, sınırlar meselesinin, gerek ticari gerekse insani bakımdan değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti ve son olarak Idomeni’de sınırı geçmeye çalışan göçmenlere yapılan dramatik müdahaleyi hatırlattı.

“CUMHURBAŞKANINI TANIMIYORUM”

Tepkiler üzerine tekrar açıklama yapan Matteo Salvini, amacının Cumhurbaşkanı Mattarella’ya saldırmak değil, ticari malların ve insanların ülkeye girişine karşın İtalyanların çıkarları doğrultusunda sınırların korunmasına ilişkin ilkeleri savunmak olduğunu söyledi.

Matterella’nın, “kaçak göçmenleri” dünyanın dört bir yanından İtalya’ya gelmeye davet edemeyeceğini dile getiren Salvini, “Söylediklerimden pişman değilim. Cumhurbaşkanını tanımıyorum. O, İtalyanları ve onların emeğini, hakkını savunmak yerine sınırlardan bahsediyor ve bana İtalyanların cumhurbaşkanı gibi görünmüyor. Bu, benim tanıyabileceğim bir cumhurbaşkanı değildir. Her ne maksatla olursa olsun benim için sınırlar korunmalıdır” diye konuştu.

Politikacıları halkın arasında dolaşmaya davet eden Salvini, “Engelliler ayda 300 Euro alırken, bir göçmen bize 1000 Euro’ya mal oluyor” diye ekledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr