İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, İtalya askerlerinin Libya’da olduğu iddialarının ortaya atılmasına ilişkin ve Türkiye hakkında Corriere della Sera gazetesine açıklamalarda bulundu. 

Darbe girişiminin ardından aralarında gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişinin tutuklanması, gözaltına alınması ve Türkiye hükümetinin “Vize serbestisi olmazsa, geri kabul anlaşmasını geri çekeriz” tavrına dair yorumu sorulan Paolo Gentioni, “Avrupa, hakların ihlalini kınama konusunda kararlı olmalı. Ancak, aynı zamanda mümkünse ulusal çıkarlarımızı da kaybetmemeye çalışmalı, Türkiye ile ilişkilerimizi koparmamalıyız” diye konuştu.

AB’nin gündeminden mülteci meselesinin çıkıyor olduğu hissinden ötürü biraz endişeli olduğunu ve bunun kendisini şok ettiğini dile getiren İtalya Dışişleri Bakanı, “Bazı ülkeler bu meselenin sadece İtalya ve Yunanistan’ı ilgilendirdiğini düşünüyorsa, sınırda inşa edilen yeni duvarların gölgesinde güven duygusu hissediyorsa yanılıyor. Biz sesimizi yükseltiyoruz çünkü birliğin temelleri tehlikede” ifadelerini kullandı.

Bakan Gentiloni ayrıca, bir grup İtalyan özel birlik askerinin Libya’nın başkenti Trablus’ta olduğunun ülke basınına yansımasını da değerlendirdi. Bu askerlerin, burada çatışmalara katılmadığını ya da operasyon düzenlemediğini söyleyen Gentiloni, “Bunun için parlamento onayı gerekir. Biz, askeri boyutta terörle mücadele operasyonlarında eğitim ve lojistik destek veriyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr